DANI 1034 | 07.04.2017.

Elmina Muhić

Piše: Elmina Muhić

Kad Dodik neće, i EU mu se sklanja

svijet i mi

Gdje je Evropska unija popuštala Republici Srpskoj

Kad Dodik neće, i EU mu se sklanja

U nedavno objavljenoj studiji Značajne promjene na horizontu? Izvještaj o monitoringu nove EU inicijative za Bosnu i Hercegovinu navodi se niz političkih pritisaka Republike Srpske prema EU, otpora Banje Luke reformama, kao i odnosa prema mehanizmu koordinacije, SSP-u...

Kada Vlada Republike Srpske provodi mjere koje su dio agende ili dodatnih uslova MMF-a, to radi van javnosti i redovno pokušava da zataška vezu sa agendom, kaže Bodo Weber, analitičar u Vijeću za demokratizaciju politike. Sve to najbolje opisuju primjeri iz nedavno objavljene studije Značajne promjene na horizontu? Izvještaj o monitoringu nove EU inicijative za Bosnu i Hercegovinu, koju je napisao Weber.
On podsjeća da je komplikacija bilo i na samom početku, kada se kao najlakši korak za implementaciju Reformske agende pokazalo potpisivanje izjava o opredijeljenosti za reformu na svim nivoima. Najprije se otvorilo pitanje ko bi trebao pripremiti deklaraciju.

Krenulo od nacrta

Mnoge diplomate su bile za to da tekst deklaracije, odnosno tekst izjave, pripremi Evropska unija, a da ga lideri bh. stranaka potpišu. Ipak, Predsjedništvo BiH je 2014. godine preuzelo inicijativu i ohrabreni predstavnicima institucija EU, došli su do prvog nacrta deklaracije. Taj nacrt naišao je na otpore pojedinih političkih aktera, a prije svega predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.