DANI 1031 | 17.03.2017.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Lažima se bavi pravosuđe

politika je ku*

Neozbiljno i bezvrijedno komentara ili ozbiljan posao

Lažima se bavi pravosuđe

Nije problem to što je Tužilaštvo BiH formiralo predmet Softić, a NDP krivično prijavio Sakiba Softića i Bakira Izetbegovića, koliko to što član Predsjedništva BiH ne vidi ništa sporno u prikrivanju haških informacija i “brutalnoj politizaciji žrtava”

Kada se podvuče crta pod ovu fazu krize izazvane zahtjevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije iz 2007. godine, neupitno je nekoliko stvari. Prvo, u Srebrenici je 1995. nad Bošnjacima izvršen genocid, krive su Vojska i policija Republike Srpske. Potom, Srbija nije kriva za taj genocid, ali je kriva zato što ga nije spriječila, a poslije toga nije kaznila zločince.
Pa onda, to je konačna presuda ovog Suda jer njene revizije neće biti. Preispitivanje te presude nije tražila osuđena Srbija, a zahtjev tužitelja, Bosne i Hercegovine, proglašen je neispravnim jer nadležne državne institucije nisu donijele potrebne odluke o tom procesu, pa ga je podnio neovlašteni bivši agent Sakib Softić i daljeg “postupanja” po tom dokumentu neće biti.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.