DANI 1031 | 17.03.2017.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

Blago nama: Glasaće u interesu građana!

kriza izbliza

Koalicija u tehničkom mandatu

Blago nama: Glasaće u interesu građana!

Izazivanje kriza, tvrde analitičari, pokazalo se profitabilnim za političare čiji jedini interes je ostati što duže u vlasti. Zbog toga se prije izbora teško mogu desiti neke značajnije promjene, posebno ima li se u vidu da su stranački lideri još uvijek jedini stvarni izvor moći u BiH

Gromoglasno najavljivana grande koalicija, ako je vjerovati lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću, zvanično više ne postoji, a do daljnjeg vlade će na svim nivoima funkcionisati u tehničkom mandatu. To bi trebala biti samo još jedna potvrda da je BiH, kako to političari vole reći, ušla u jednu od najvećih postdejtonskih kriza.
Blokiran je rad Predsjedništva BiH i državnog Parlamenta, vri u entitetima, svi su protiv svakog, a svima su puna usta interesa građana. Predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je upisan na listu političara protiv kojih je podnesena krivična prijava, ostavku neće podnijeti, a i što bi kad to ne očekuju ni oni koji je traže.

SNSD neće blokade

Formalno okidač za “najveću” krizu do sada je zahtjev za reviziju presude protiv Srbije, suštinski, kriza nikad nije ni prestala. Njenim projiciranjem se samo nastavlja skidanje odgovornosti za stanje u kojem su dovedeni oni zbog čijih interesa se mora žrtvovati i mimo svojih principa nastaviti musti i sisati sve što se još izvuklo nije. Tehnički ili kako već, ništa se promijeniti neće.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.