DANI 1031 | 17.03.2017.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

Nema nove Jalte!

Intervju dana

Srđan Kerim

Nema nove Jalte!

Makedonija, Crna Gora, BiH, Srbija nisu dio ruske orbite, kaže bivši ministar inostranih poslova Makedonije, makedonski ambasador u Berlinu i u UN-u, bivši predsjedavajući Generalne skupštine UN-a i objašnjava zašto je granica uticaja Rusije na Balkanu bila na granici bivše Jugoslavije, a govori i o političkoj krizi u svojoj zemlji, te može li se podrška Moskve bivšem premijeru Nikoli Gruevskom tumačiti kao miješanje u unutrašnje stvari Makedonije

“Politička kriza u Makedoniji traje duže od dve godine. Umesto da se, kako se očekivalo, krene u pravcu njenog rešavanja, krizu je, nažalost, dodatno produbilo različito tumačenje izbornog rezultata decembarskih parlamentarnih izbora. Naime, ako te rezultate čitate doslovno i ako se držite pravila koje je važilo prethodnih godina da pobednik ide sa pobednikom, onda bi novu Vladu Makedonije opet trebalo da naprave makedonska i albanska stranka koje su dobile najveći broj glasova - VMRO-DPMNE i Demokratska unija integracije. Međutim, to se nije dogodilo”, kaže Srđan Kerim.

DANI: Zašto se nije dogodilo?

KERIM: Zato što su albanske partije u međuvremenu postavile nove zahteve, formulisane u tzv. tiranskoj platformi, koja podrazumeva promenu makedonskog Ustava.

DANI: Otkuda to da albanske partije, koje su duže od decenije bile u koaliciji sa VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, sada odjednom otvaraju pitanja promjene makedonske zastave, grba, himne, definisanje albanskog jezika kao službenog i slično? Zašto ti zahtjevi nisu postavljeni ranije?

KERIM: To jeste pravo pitanje! Tim pre što su upravo ti zahtevi doveli do nove polarizacije makedonskog društva, ionako dovoljno opterećenog višemesečnim razmiricama dve najjače partije - VMRO Nikole Gruevskog i Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zorana Zaeva, koje različito vide budućnost Makedonije.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.