DANI 1031 | 17.03.2017.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

Vojske bez snage

brothers in arms

Tragom vijesti o regionalnoj utrci u naoružavanju

Vojske bez snage

Bombastično proglašena trka u naoružavanju u regionu, suštinski je tek održavanje postojećeg stanja jer se nakon ratova devedesetih u vojske premalo ulagalo. Tako bar tvrde upućeni i oni zaduženi za subregionalnu kontrolu

Avioni, helikopteri, raketni sistemi, samo su dio naoružanja koje se nabavlja ili planira nabaviti za modernizaciju vojnih snaga zemalja u regionu. Trenutno u tome prednjače Hrvatska i Srbija, a mediji i političari podižu buku špekulacijama o stvarnim namjerama koje se kriju iza nabavki savremenog oružja.
Ovo je otvorilo i pitanje kršenja vojnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma koji su potpisale i susjedne zemlje, a kojim je definisan balans oružane moći u regionu. Prema istraživanju Dana, pod uslovom da nema skrivenih informacija, ne može se govoriti o zveckanju oružjem ili utrci u naoružavanju. Prema svim analizama nijedna od zemalja regiona nema dovoljno finansijskih kapaciteta za modernizaciju oružanih snaga u skladu sa stvarnim potrebama.

Ambiciozni susjedi

Za ovu godinu Ministarstvo odbrane BiH planiralo je utrošiti 5,5 miliona maraka za nabavku specijalizovanih vozila neophodnih za mobilnost Oružanih snaga. Samo u ovom segmentu potrebe su puno veće, oko 25 miliona maraka, ali novca nema.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.