DANI 1031 | 17.03.2017.

Gordana Katana

Piše: Gordana Katana

Radojičić ganja milijardu i po!

bitka za banja luku

Gradonačelnikova borba za imovinu Grada

Radojičić ganja milijardu i po!

Zbog u najmanju ruku sumnjivih poslova, ostavku podnio zamjenik pravobranioca RS-a, MUP istražuje kako je Grad ostao bez Radničkog univerziteta, Igor Radojičić upozorava kupce da se ne zalijeću sa kupovinom parcele kod Velesajma, vodi se bitka za zemlju stare autobuske stanice...

Sa koliko imovine Grad Banja Luka raspolaže i bez koliko je imovine ostao, uz saglasnost lokalnih vlasti u posljednjih 25 godina, pitanja su koja se konstantno otvaraju i na koja su do sada gradske vlasti odbijale dati odgovor. Kako građanima, tako i opoziciji.
Uglavnom, čime se raspolaže i bez čega se ostalo bit će poznato tek za nekoliko godina kada bude okončano uspostavljanje registra gradske imovine, s čim se započelo prije nešto više od pola godine i to zahvaljujući projektu koji sufinansiraju američki USAID i švedska razvojna agencija SIDA. Prve procjene ukazivale su da Grad raspolaže s oko 20 hiljada nekretnina, koje vrijede 1,52 milijarde KM. No kada se s popisom imovine počelo, pokazalo se da je imovina daleko veća.

Krenulo iz Picinog parka

“Procjena je da Grad raspolaže sa više od 30 hiljada jedinica imovine, što će zahtijevati višegodišnji rad na unosu imovine i sređivanju već unesenih podataka”, saopštio je Goran Bundalo, šef Odsjeka za evidenciju i upravljanje nepokretnom imovinom Grada.
U Registru nekretnina do sada je popisano 5.457 jedinica, što je, prema procjenama, manje od 20 posto imovine Grada. Njihova vrijednost je veća od 330 miliona KM. U opoziciji tvrde da se sa ovim poslom zakasnilo, te da je popis imovine osnovni uslov za dolazak investitora, ali i jedini način da se stane ukraj neodgovornom krčmljenju gradskih nekretnina.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.