DANI 1030 | 10.03.2017.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Dole krompir, gore nebo

Sedmi dan

Dole krompir, gore nebo

Jedna od varijacija JNA-ovsko/akcijaško/posprdnih doskočica o temi gore-dole nekad je bila i “dole krompir, gore nebo, oj, Glamoču, bog te je*”. Stereotip, istina, podsmijeh, kako god, Glamoč, Sokolac, Šerići kod Zenice, bili su u nekadašnjoj svijesti pojam dobrog i zdravog krompira.
A treba znati da se to “dobar i zdrav” u vrijeme te svijesti žestoko moralo zaslužiti jer je domaćeg krompira bilo i više nego što je prosječnom domaćinstvu tadašnje države trebalo. Da, vrlo važna odrednica je “domaćeg”, dakle, onog proizvedenog na tlu današnje nam države.
Na doskočicu iz prvog pasusa podsjetila me je vijest sa naslovnice Nezavisnih novina: Zaraženim krompirom uništavaju domaći rod, sa nadnaslovom Republička inspekcija spriječila uvoz još 55 tona zaraženog sjemena.
“Još” znači da je osim ovih, precizno 55,4 tone, nedavno Fitosanitarna inspekcija Inspektorata RS-a sa granice vratila pošiljku od 47,5 tona sjemenskog krompira. Svih ovih više od sto tona sjemena je zaraženo nekakvom gljivicom Fusarium sp, a potiče iz Danske, Luksemburga, Holandije i Njemačke.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.