DANI 1030 | 10.03.2017.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

Šta će nama milijarde eura

potencijali

Duguju li Srbija i Hrvatska struju BiH?

Šta će nama milijarde eura

Hidroelektrane u Srbiji i Hrvatskoj koje koriste vode u BiH godišnje proizvedu struje u vrijednosti većoj od 300 miliona eura. Od toga samo neznatnu korist, i to od Hrvatske elektroprivrede, ima tek nekoliko općina u našoj državi

Niko od predstavnika vlasti u BiH ozbiljno ne razmatra mogućnost potraživanja duga od Srbije i Hrvatske po osnovu raspolaganja električnom energijom iz hidroelektrana na zajedničkim vodotocima, koji se mjeri milijardama maraka. Ovo pitanje ponovo je aktuelizirao stručnjak za energetiku i nekadašnji pomoćnik ministra za energetiku u Vladi FBiH Hilmo Šehović. Njegovi dopisi, ali i dokument koji je davno izradila ekspertna grupa godinama su samo mrtvo slovo na papiru.
Država je tek zagrebala pitanje dugova za potopljeno zemljište, a to su samo mrvice u odnosu na prisvojenu energiju od strane susjeda. Ova tema iznova otvara pitanje šta su čiji interesi u BiH, koja se sve više gura u dužničko ropstvo dok njenom imovinom i novcem raspolažu drugi. Ispada da susjedi Bosni i Hercegovini ne kradu struju i novac, već im to vlasti ove države poklanjaju.

Milijarde cure

Hidroelektrane u Srbiji i Hrvatskoj koje koriste vode u BiH godišnje proizvedu struje u vrijednosti većoj od 300 miliona eura.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.