DANI 1030 | 10.03.2017.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Šta jeste bojkot?

kriza

Predstavnički dom nije odgovorio na dileme ima li BiH zakonodavnu vlast

Šta jeste bojkot?

I dok se čekaju vijesti iz Haga o sudbini zahtjeva za reviziju presude Srbiji, bh. sukobi lagano su preselili u Republiku Srpsku, ali svađe SNSD-a i Saveza za promjene najviše osjećaju institucije BiH

Poprilično nejasna ostala je situacija u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, koji je 7. marta nastavio sjednicu prekinutu 16. februara. Iako je, naime, poslanik SNSD-a Staša Košarac ustvrdio da njegove stranačke kolege poslanici “ne bojkotuju” rad državnog parlamenta, u sali ih nije bilo, a Košarac nije rekao šta je to.
Možda je njihov položaj najbolje objasnio državni poslanik SDS-a Borislav Bojić pozivajući ih da uđu u salu: odbijanjem da učestvuju na sjednici esenesdeovci ugrožavaju Dejtonski sporazum i “položaj srpskog naroda u institucijama BiH, jer nije dovoljno prisustvo poslanika iz Saveza za promjene, zato što je potrebno najmanje 10 glasova da bismo srušili bilo koju odluku u ovom domu”.

Kafanski branioci

“Interese Republike Srpske nećemo štititi u restoranu Parlamentarne skupštine BiH. Potpuno jasno i nedvosmisleno iznijećemo svoj politički stav”, rekao je Bojić.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.