DANI 1030 | 10.03.2017.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

Današnji komesari su brutalniji od komunističkih

Intervju

Andraš Urban

Današnji komesari su brutalniji od komunističkih

Predstava Andraša Urbana Čas anatomije, nastala po motivima čuvenog polemičkog djela Danila Kiša, protekle je sedmice premijerno izvedena na sceni Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. U intervjuu za Dane jedan od najznačajnijih pozorišnih reditelja sa prostora nekadašnje Jugoslavije objašnjava zašto Danila Kiša danas svojataju svi, naročito nacionalisti, šta se krije iza napada na Olivera Frljića i da li u društvima kakva su postjugoslovenska više uopšte vrijedi govoriti istinu

“Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada ponudilo mi je pre nekoliko meseci da napravim predstavu po delu Danila Kiša. Odmah sam predložio da to bude Čas anatomije”, kaže Andraš Urban.

DANI: Zašto baš Čas anatomije?

URBAN: Zato što sam želeo da se u pozorišnom smislu pozabavim Kišovim polemičkim delom, pomoću kojega bih, pomislio sam, mogao ponovo otvoriti pitanje odnosa stvaraoca, intelektualca koji slobodno misli i društveno-političkog okruženja u kojem živi. Takođe, sam naslov dela koje je, braneći se od napada čaršije da je njegova zbirka priča Grobnica za Borisa Davidoviča plagijat, Danilo Kiš napisao sedamdesetih godina prošloga veka, učinio mi se veoma inspirativnim: odnos umetnika i sredine kao reditelj sam pokušao da posmatram i kroz taj “anatomski pristup”.

DANI: U knjizi Pisanje ili nostalgija Mirko Kovač kaže kako je “povijest raspadanja počela tom hajkom na Danila Kiša, te Kišovim definitivnim odlaskom u Pariz”.

URBAN: Mislim da je Mirko Kovač imao pravo. Jer, ako danas krenete da se bavite čaršijskim ogovaranjima i besmislenim optužbama za plagijat kojima je Kiš u to vreme bio izložen, videćete da su ti napadi najmanje bili motivisani književnim, estetskim ili umetničkim razlozima i da je iza svega stajao pokušaj političkog linča.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.