DANI 1030 | 10.03.2017.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

Dobar izgovor za odgađanje izbora 2018?

hrvatski odgovor

Reakcije na HNS-ove modele Izbornog zakona

Dobar izgovor za odgađanje izbora 2018?

Hrvatski narodni sabor ponudio je modele Izbornog zakona koji u prvi plan stavljaju rješenje koje će osigurati da Hrvati biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, potpuno zanemarujući presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci, smatra Halid Genjac (SDA). Saša Magazinović (SDP) kaže kako je cilj vladajućih da izbora dogodine ne bude, nego da se spoje opšti i lokalni 2020. godine

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) nedavno je usvojilo, kako navode, najprihvatljivije modele koji će kroz promjene Izbornog zakona BiH zadovoljiti osnovno pravo da Hrvati sami sebi biraju svoje predstavnike u tijelima vlasti, te relaksirati odnose na političkoj sceni među partnerima, priopćio je Ured za informiranje HNS-a BiH.
Prvi je model direktnog izbora članova Predsjedništva BiH po kojem bi izabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (jedan Srbin) bio kandidat koji je na izborima osvojio najveći broj glasova u RS-u kao jednoj izbornoj jedinici. Izbor dva člana Predsjedništva BiH sa teritorija Federacije BiH (po jedan Bošnjak i Hrvat) obavljao bi se iz FBiH kao jedne izborne jedinice. Unutar FBiH kao jedne izborne jedinice definiraju se izborna područja A, B i C. U izborno područje A se ubrajaju sve općine u kojima prema podacima iz popisa stanovništva 2013. živi više od dvije trećine bošnjačkog naroda. U izborno područje B se ubrajaju sve općine u kojima prema podacima iz popisa stanovništva 2013. živi više od dvije trećine hrvatskog naroda. Sve ostale općine (u kojima ni Bošnjaci ni Hrvati ne čine dvije trećine stanovništva) se ubrajaju u izborno područje C.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.