DANI 1030 | 10.03.2017.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

Impresivno, a možda i nije

bih u eu

Analiza poruka iz EU nakon posjete Federike Mogerini regionu

Impresivno, a možda i nije

Kad se sa distance sagleda dolazak Federike Mogerini u Sarajevo, koji je više ličio na usputno protrčavanje, teško je izvući konkretne benefite osim trenutnog uvjerenja političkih lidera u sopstvenu važnost

Još niste zapucali, impresivno! Čini se da bi ovo bio pravi prevod diplomatskih poruka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini tokom posjete BiH i zemljama zapadnog Balkana. Predstavnici vlasti u BiH imali su sreću da je magla odgodila njen prvobitno planirani dolazak, pa se s vedrinom u Sarajevo spustila nakon skoro pa traumatičnih iskustava u Srbiji i Makedoniji.
Bez obzira na zavaravanje autističnom statistikom o napretku koji građani ne znaju još prepoznati, skoro horsko klimanje glavom političara evropskom putu, pa još bez skandiranja, nije se ni moglo ocijeniti manjim od impresivnog. Još bez političkog kapaciteta EU da inicira neku radikalnu odluku, Mogerini je posjetu više iskoristila da među zemljama članicama upali crveni alarm i ukaže na neophodnost promjene u pristupu balkanskim problemima. Mogerini je otišla, a nama je kriza ostala.

Zloupotreba EU puta

Kad se sa distance sagleda dolazak Federike Mogerini u Sarajevo, koji je više ličio na usputno protrčavanje, teško je izvući konkretne benefite osim trenutnog uvjerenja političkih lidera u sopstvenu važnost.
“Mi smo i dalje izgubljeni u prostoru i vremenu.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.