DANI 1027 | 17.02.2017.

Elmina Muhić

Piše: Elmina Muhić

Kad diplomate osvjetlaju obraz

ubi nas kriva riječ

Diplomatskih skandala u BiH i oko nje nikad malo

Kad diplomate osvjetlaju obraz

Različite interpretacije sarajevskih razgovora Bože Petrova i Denisa Zvizdića dovele su do još jednog skandala kakav bosanskohercegovačkim, ali i stranim dužnosnicima koji se bave BiH nije stran...

Nakon posjete Bosni i Hercegovini Božo Petrov demantovao je zvanično saopštenje iz Vijeća ministara BiH, što je bio uvod u intenzivnu diplomatsku prepisku. Petrova, ali i hrvatsku koaliciju Most, na čijem je on čelu, naljutila je informacija po kojoj on zvanično ne podržava formiranje trećeg entiteta.
“Petrov je, kao predsjednik Hrvatskog sabora, istakao da podržava BiH na njenom evropskom putu, te da se zalaže za federalizaciju koja će biti osnova za ravnopravnost tri naroda”, reagovala je koalicija Most.
Na to nisu nijemi ostali iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, pa su saopćenjem uzvratili udarac ističući da je prvo saopćenje utemeljeno na autentičnim izjavama.

Skandal za skandalom

Kada je bh. diplomatija u pitanju, skandali i nisu tako rijetki. A slučaj sa Petrovom je samo jedan od njih.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.