DANI 1027 | 17.02.2017.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Cestograditelji

Sedmi dan

Cestograditelji

Ne znam jesu li se i šta dogovorili ljudi iz ministarstava države i entiteta nadležnih za gradnju (auto)puteva na sastanku na kojem ih je 15. februara okupio državni ministar Ismir Jusko, jer sastanak još traje, a rokovi iscurili i Dani moraju u štampariju. No, da se moram kladiti, stavio bih da nisu uradili ništa (ili da jesu tek malo više od ništa) na pripremi autoputa Beograd - Sarajevo.
Naprosto, dan prije Juskovog sastanka šef svega u Republici Srpskoj Milorad Dodik rekao je da interes njegove prćije nije ta cesta, da on hoće da povezuje dijelove svog entiteta i da će on odlučiti kad, šta i kako. Može mu se: cesta koja treba povezati glavne gradove Srbije i BiH kroz ovu drugu zemlju ide najvećim dijelom po entitetu koji je malo pobrkao geografiju.
Znamo to: puno je više onih u manjem bh. entitetu koji Beograd vide kao svoj glavni grad nego obrnuto, ali pošto je politička realnost malo drugačija, onda ih svako malo neko mora podsjetiti na to gdje žive.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.