DANI 1027 | 17.02.2017.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

Koga briga za istinu i pravdu

revizionizam

U BiH nema saglasnosti ni o putu do istine

Koga briga za istinu i pravdu

Kako god u BiH i okruženju završi saga o reviziji presude Međunarodnog suda pravde Srbiji, činjenica je da bi produktivnije bilo konačno utvrditi stvarni broj žrtava, nastaviti kažnjavati odgovorne za ratne zločine, tražiti nestale...

Pravo i pravda u BiH i na Balkanu odavno su sklonjeni u stranu, a da je tako, ovih dana grubo nas podsjeća žestoka rasprava oko revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije. Najava revizije otvorila je političku arenu u kojoj se zaboravlja ili svjesno zanemaruje da je korištenje žrtava za postizanje bilo kakvih (političkih ili drugih) ciljeva znak degradacije moralnih vrijednosti i odmaka od temeljnih civilizacijskih normi i načela.

Čega se plaši RS

Umjesto da revizija presude bude put ka istini, suočavanju s prošlosti, novi kamen u gradnji odnosa u BiH i na Balkanu, u startu je pretvorena u predmet spoticanja i najavu najveće postdejtonske krize na ovim prostorima. Namjere onih koji osporavaju reviziju su jasne, ali problem je kada upitnim postanu motivi inicijatora revizije kao i njegova vlastita odgovornost prema državi i društvu u cjelini.
“Ključni je problem, po mom mišljenju, što nismo sigurni da li iza svega stoje ozbiljne namjere ili se pravi cirkus radi cirkusa. Bojim se da Bakir Izetbegović na kojeg se prebacuje odgovornost, u situaciji kada se OHR elegantno izvlači, a OSCE i EU ne daju podršku, ima neku svoju, prije svega političku računicu s kojom postaje dio problema, a ne rješenja”, smatra psiholog iz Banje Luke Srđan Puhalo.
Za stranke iz RS-a to je povod za novu destabilizaciju prilika u BiH.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.