DANI 1027 | 17.02.2017.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

Ratni zločinci nisu isti građani kao mi

Intervju dana

Dragan Šutanovac

Ratni zločinci nisu isti građani kao mi

Predsjednik Demokratske stranke i bivši ministar odbrane Srbije objašnjava zbog čega je njegova partija podržala kandidaturu Saše Jankovića na predstojećim predsjedničkim izborima, zašto će premijer Aleksandar Vučić, umjesto podrške Tomislavu Nikoliću, sam ući u trku za šefa države i da li bi i zašto budući predsjednik Srbije trebalo 9. januara 2018. da prisustvuje obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske

“Najveća dilema i najveća noćna mora Aleksandra Vučića je konačna odluka o tome koga će njegova Srpska napredna stranka (SNS), dakle on sam, podržati na predstojećim izborima za predsednika Republike. Shodno dogovoru za koji sam siguran da postoji, Tomislav Nikolić očekuje Vučićevu ‘blagoslov’ da uđe u predsedničku trku i pokuša da se izbori za drugi mandat; istovremeno, itekako svestan da je tokom proteklih pet godina njegov kredibilitet i autoritet sistematski urušavan i od same Vučićeve Vlade, Nikolić se plaši da bi, sve i da ga SNS podrži, bitku lako mogao izgubiti u drugom krugu. Budući da ovo o čemu govorim veoma dobro zna i Aleksandar Vučić, od njega očekujem da uskoro objavi vlastitu kandidaturu za mesto predsednika Srbije”, kaže Dragan Šutanovac.

DANI: Premijer Vučić bio bi zajednički kandidat vlasti?

ŠUTANOVAC: Tako je. Pored Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića i stranke Rasima Ljajića, podršku Vučiću najavile su sve članice vladajuće koalicije, čak i Savez vojvođanskih Mađara. U tom smislu bi bilo očekivano da se u drugom krugu izbora Vučić nađe oči u oči sa Sašom Jankovićem, kandidatom kojeg je podržala Demokratska stranka (DS). Na taj način bi se u Srbiji stvorila referendumska atmosfera slična onoj iz 2000. godine, kada su se za mesto predsednika SRJ nadmetali Slobodan Milošević i Vojislav Koštunica.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.