DANI 1027 | 17.02.2017.

Elmina Muhić

Piše: Elmina Muhić

Ljekari FBiH stupaju u štrajk

fokus

Nema kolektivnog ugovora, nema ni rada

Ljekari FBiH stupaju u štrajk

Ljekari Federacije BiH krajem februara ili početkom narednog mjeseca stupit će u štrajk, potvrdio je za Dane predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH dr. Rifat Riad Zajid. Razlog za štrajk ljekara Federacije je to što još nisu počeli pregovori federalnog Ministarstva zdravstva sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije FBiH, a u vezi sa kolektivnim ugovorom, koje je, smatra Zajid, Ministarstvo bilo dužno da počne još davno.
Zbog toga su sindikalci doktora na hitnoj sjednici odlučili da krenu sa pripremama za organizaciju generalnog štrajka na području Federacije BiH.
“Te pripreme podrazumijevaju usvajanje neophodnih pravnih akata da bi se po Zakonu o štrajku stupilo u generalni štrajk, podrazumijevaju dokumente koje ćemo usvojiti na sjednici Upravnog odbora za vikend i, također, obraćanje građanima i svim stranama koji su zainteresovani za rješavanje ovog problema. Osim toga, pripreme podrazumijevaju i usvajanje tih akata na kantonalnim nivoima sindikata doktora medicine”, kazao je za Dane Zajid.
Dodaje da svi kantoni i zdravstvene ustanove podržavaju štrajk, osim jednog dijela Hercegovine.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.