DANI 1025 | 03.02.2017.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

Za pobunu trebaju bijes i srdžba

Intervju dana

Dino Mustafić

Za pobunu trebaju bijes i srdžba

U koprodukciji sarajevskog Art Huba i beogradskog Bitef teatra, u Beogradu je protekle sedmice premijerno izvedena predstava Dine Mustafića Novo doba, rađena po komadu Vuka Boškovića, u kojoj uloge tumače Mirjana Karanović, Ermin Bravo, Boris Isaković, Snežana Bogićević i Slaven Došlo. U intervjuu za Dane poznati bosanskohercegovački reditelj objašnjava čime je započela tranzicija na Balkanu, ko će narode povesti u proteste i da li je zaista došlo vrijeme da radnici i seljaci preuzmu stvar u svoje ruke

“Knjiga eseja Viktora Ivančića Radnici i seljaci inspirisala je pisca Vuka Boškovića i mene da na scenski način počnemo istraživati šta na Balkanu zapravo znači pojam tranzicije. Gledao sam mnogo predstava koje su se bavile sličnom tematikom, čiji su autori pokušavali da kroz opšti rakurs sa elementima dokumentarizma naslikaju vrijeme koje živimo. Niti mene, niti autora teksta takav pristup nije zanimao. Umjesto toga, željeli smo da napravimo predstavu koja će doslovno, gotovo bez metafore, preslikati stvarnost. Zato smo i odlučili da postavimo komad koji je kroz porodične relacije i odnose, kroz priče i iskustva ljudi od krvi i mesa, scenskim jezikom pokazao kako zapravo izgleda naša stvarnost, na šta liče životi koje živimo”, kaže Dino Mustafić. “Rad na predstavi Novo doba bio je veoma zanimljiv pozorišni proces i zbog toga što se sam tekst komada tokom proba razvijao: glumci su, naime, zajedno sa mnom nadograđivali originalni tekst, držeći se, pritom, dramaturških koordinata koje je postavio pisac Vuk Bošković. U tom smislu je Novo doba svojevrsni glumačko-rediteljski dijalog i sa publikom i sa piscem."

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.