DANI 1022 | 13.01.2017.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Borba koju uvijek iznova treba otpočinjati i dovršavati

revolucija i dalje

Antifašistički front žena između mita i zaborava

Borba koju uvijek iznova treba otpočinjati i dovršavati

Revizionistički odnos spram jugoslovenske prošlosti, posebno nakon 1989. godine, prema mišljenju urednica zbornika o AFŽ-u, predstavljao je glavnu barijeru našem samorazumijevanju i uopšte razumijevanju onoga što su bile prelomne tačke naše istorije

Još 2010. godine Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena pokrenulo je inicijativu koja je bila usmjerena u pravcu stvaranja digitalnog Arhiva antifašističke borbe žena Bosne i Hercegovine i Jugoslavije. Ideja za kreiranje Arhiva, kako ističu iz Crvene, nastala je u okviru njihovog tadašnjeg projekta Šta je nama naša borba dala? u čijem je središtu bilo bavljenje istorijatom djelovanja i rada Antifašističkog fronta žena (AFŽ).
“Uvidjevši da nam je historija najveće ženske organizacije na našim prostorima u velikoj mjeri nepoznata, naši napori da Arhiv učinimo javnim dijelom su i potraga za onom stranom historije koja je uvijek bila i ostala na marginama”, kažu iz Crvene.
Arhiv je u svojoj trenutnoj formi ograničen na istraživanje rada i djelovanja AFŽ-a na prostoru BiH, ali kako iz Crvene ističu, krajnji je cilj da se stvori jugoslovenski arhiv AFŽ-a koji bi otvorio prostor za podrobnije sagledavanje onoga što je ova organizacija bila. Ova ideja, prema mišljenju aktivistica i aktivista iz Crvene, počiva na svijesti da se samo kolektivnim radom mogu otvoriti nova polja istraživanja i obogaćivati kolektivno znanje.
“U tom smislu, Arhiv je naš, ničiji pojedinačno, i baš zato, svačiji.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.