DANI 1020 | 30.12.2016.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Kad se Dodik napravi glup

Sedmi dan

Kad se Dodik napravi glup

Dokazao je Milorad Dodik bezbroj puta do sada da nije glup, dakle, takvim se pravi sad kad otvara priču o telefonskim pritiscima zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyta Yeea i ambasadorice te zemlje u BiH Maureen Cormack.
Znamo to: predsjednik RS-a je u četverodijelnom intervjuu Srni rekao, između svega ostalog, da ga je zvao Yee i tražio da odustane od SNSD-ove politike koja priprema referendum o otcjepljenju RS-a 2018. i da ode u Tužilaštvo BiH na saslušanje o septembarskom referendumskom kršenju presuda Ustavnog suda BiH.
Dodik je to nazvao neprimjerenim miješanjem stranih zvaničnika u unutrašnje stvari BiH i uvodom u odbijanje da mu se da viza za SAD gdje, tvrdio je, treba ići na inauguraciju Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika. U međuvremenu je objavio da mu je odbijen zahtjev za diplomatsku vizu, pa je dan kasnije u pratnji specijalne policije RS-a došao u Sarajevo i u američkoj Ambasadi predao zahtjev za redovnu. Otkriveno je i da je priča o inauguraciji pošuplja, što nije problem, ali jeste to što je poziv na taj neki privatni bal organizovan u Trumpovu čast jedini rezultat RS-ovskog lobiranja u SAD-u koje je do sada plaćeno šeststo hiljada maraka iz praznog entitetskog budžeta.
Sve se to činilo tek zabavom za budale u režiji pametnog političara koji se pravi glup, dok se u priču sasvim ozbiljno nisu uključili Amerikanci.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.