DANI 1020 | 30.12.2016.

Ahmed Bosnić

Piše: Ahmed Bosnić

Kada more progovori...

putopis

Svijet na mom dlanu: (PACIFIK)

Kada more progovori...

Zaustavio sam se ispod kamenog kompleksa koji nosi mistično ime - Ahu Tahai. Pomislio sam kako mora da izgledam beznadežno sićušan i ništavan naspram tih snenih gorostasnih kamenih statua što me ovog jutra nijemo i nadmoćno gledaju s visine. Ahu Tahai se smatra najstarijim i najljepšim kamenim kompleksom na Uskršnjem otoku, a sačinjavaju ga još i Ahu Ko Te Riku, Ahu Vai Ure i Ahu Tahai

Pažnju mi privlači Ahu Ko Te Riku kojim dominira samo jedna restaurirana kamena statua, sa upečatljivim obojenim nijemim očima i crvenim “pukoaom” (kameni šešir) na glavi. Ispod ovih kamenih đonova u davnim su vremenima organizirani mistični ceremonijali u slavu neznanih bogova. Ložene su goleme vatre, izvođeni mistični ritualni plesovi i možda prinošene ljudske žrtve. Sada, međutim, oštećen i usamljen, kameni gorostas nijemo stražari nad neizvjesnom sudbinom otoka.
Prošlost je ovdje, nažalost, zauvijek sahranjena!
NA PLAŽI KRALJA HOTU MATUA: Vraćam se istom stazom do skromnog pansiona, udišući svježinu probuđenog pacifičkog jutra i mirise mora koje pjeni. Želio bih kamerom zabilježiti uobičajne jutarnje prizore u ribarskoj luci Hango Roa, glavnom i jedinom gradu na Uskršnjim otocima. Na ovo neobično i usamljeno mjesto izgubljeno u plavom bespuću Pacifika, stigao sam sa svojim prijateljima Enverom Imamovićem, Borisom Kovačevićem i Mirzom Pepićem i danas smo planirali krenuti na sjeverno-istočnu stranu otoka gdje se mogu vidjeti materijalni ostaci jedne od najljepših ovdašnjih legendi.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.