DANI 1020 | 30.12.2016.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Ljevica bi se trebala prestati bojati utopije

Intervju

Dragan Markovina, istoričar i predsjednik Nove ljevice

Ljevica bi se trebala prestati bojati utopije

Istoričar Dragan Markovina široj javnosti regiona je dobro poznat po svojim antinacionalističkim i antirevizionističkim stavovima, te po nekoliko veoma zapaženih knjiga u kojima se takođe bavi razobličavanjem revizionističkih i drugih povampirenja nacifašizma. Markovina je nedavno u Zagrebu sa još nizom drugih osnovao stranku Nova ljevica, u razgovoru za Dane govori o pravcu djelovanja ove stranke, odnosu spram sve agresivnijeg slavljenja ustaštva u Hrvatskoj, jugoslovenskom naslijeđu i drugim temama

DANI: Osnovali ste nedavno uz još niz ljudi stranku Nova ljevica. Šta je za Vas kao intelektualca bilo inicijalno da uđete u politiku na ovaj način?

MARKOVINA: Za političko aktiviranje postojao je čitav niz razloga u korist te ideje i znatno više razloga protiv nje. Na koncu su presudile dvije stvari. S jedne strane, evidentan povratak agresivnog nacionalizma i sve snažnijeg klerikalizma, a s druge činjenica da se tim procesima nitko na političkoj sceni nije aktivno i bez podilaženja suprotstavljao. Drugim riječima, zaključili smo kako nas i dobar dio građana nitko zaista ne predstavlja. Čime smo naravno sebi samima znatno otežali život.

DANI: Gdje vidite prostor za Novu ljevicu? Kome se ona obraća i na kakve glasače cilja?

MARKOVINA: Nova ljevica se u prvom redu obraća ljudima kojima je dosta države i društva koji su izgrađeni oko nacionalističkih mitova i politike iz devedesetih godina.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.