DANI 1020 | 30.12.2016.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Kemal Čaušević

fokus

Ličnost u fokusu

Kemal Čaušević

Kada je pravosudni sistem BiH 2015. godine krenuo u akciju Pandora i uhapsio u jednom danu četrdesetak državnih carinika predvođenih njihovim nekadašnjim direktorom Kemalom Čauševićem, tvrdilo se da je njihov učinak državu BiH koštao možda i dvije milijarde maraka. Da li je baš toliko?

Prva optužnica, koju upućeni naslanjaju na aferu Pandora, ona protiv pohapšenih u još starijoj (2013.) akciji Boss, podignuta je krajem decembra 2016. Čim je Tužilaštvo BiH saopštilo da su Anes Sadiković sa još osam saučesnika i četiri firme konačno optuženi, analitičari su se uhvatili Čauševića, odnosno procjena da je tom optužnicom, u čijim je temeljima šverc ogromnih količina tekstila, otvoren put za otvaranje Pandore.

U tim prvim reakcijama izostaje analiza jednog detalja: Sadiković&Co su, po objavljenoj optužnici, državu, odnosno budžet BiH zavrnuli za otprilike 8,5 miliona maraka.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.