DANI 1019 | 23.12.2016.

Elmina Muhić

Piše: Elmina Muhić

Yugo nije sunce, ali je na sunce!

susreti

U pjesmama opjevani Zastavin automobil dobio novo odijelo

Yugo nije sunce, ali je na sunce!

Kada se mladi i pametni inžinjeri okupe na jednom mjestu, ideja je svaki put sve više. U legendarnog Yugu 45 udahnuti dah modernosti nešto je što se danas na našim prostorima slabo viđa. Yugo na solarni pogon samo je početak onoga što se od Semira Šakanovića i njegovog tima može očekivati. Ispred njih je još mnogo planova

Semir Šakanović, student druge godine doktorskog studija za Informacione tehnologije na Burch univerzitetu, još jedan je dokaz da se trud i rad isplate. Rođen je u Velikoj Kladuši, srednju školu završio je u Bihaću, a zatim upisao Elektrotehniku, što je i magistrirao. Njegovo ime je, danas, vezano za inovaciju koju je napravio zajedno sa svojim kolegama iz Međunarodne srednje škole - Yugu na solarni pogon. U svemu tome pomogao im je i profesor Sabahudin Vrtagić.
“Profesor me je kontaktirao i rekao kako ima ideju da napravimo auto na solarni pogon, pa smo razmišljali koji bi mogao da bude. Došli smo do zaključka da to bude Yugo, pa smo se jedan dan sastali i napravili plan, kako, kuda, gdje i šta”, govori nam Šakanović.

Yugo na punjenje

Za Yugu su se odlučili jer je to vrlo popularan auto, uvijek simpatičan i, kako kaže Šakanović, “predstavlja auto Jugoslavije”.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.