DANI 1019 | 23.12.2016.

Paulina Janusz

Piše: Paulina Janusz

Kako je i zašto SDA predala Srebrenicu

srebrenica

Ignorisanje svakodnevnih problema i nemar za sudbinu povratnika kao konstante politike

Kako je i zašto SDA predala Srebrenicu

Valja se sjetiti izjave Bakira Izetbegovića iz izborne noći, koju je kasnije ponovilo nekoliko njegovih najbližih saradnika: “Učinili smo sve što smo mogli”. Vjerovatno je i dan-danas vrh Izetbegovićeve stranke uvjeren da radi “sve što može”. Pitanje je samo s kojim ciljem

Srbija je nakon pobjede srpskog kandidata za načelnika Srebrenice Mladena Grujičića odlučila da bude velikodušna. Tokom prve posjete preko Drine prije dvije sedmice, potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović osim projekata koji su prvobitno obećani prijašnjem načelniku Ćamilu Durakoviću, najavila je i rješavanje vječitog srebreničkog problema: rente za potopljeno zemljište koju Hidroelektrana Bajina Bašta ne uplaćuje od 1991. godine.
Odmah nakon izbora, u Srebrenicu je sa svojom porcijom planova došao i Milorad Dodik, zatim je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Stevo Mirjanić obećao izradu programa razvoja Opštine Srebrenica, a prošle sedmice načelnik Grujičić i ministar za izbjeglice i raseljena lica RS-a Davor Čordaš potpisali su u Banjoj Luci sporazum o saradnji na realizaciji projekta obnove kuća i projekta ekonomske podrške od Saudijske Arabije u vrijednosti od milion eura.
Sa bošnjačke, pak, strane - šutnja. Fadila Novalića Srebreničani nisu vidjeli ni prije izbora, Bakira Izetbegovića je očigledno strah da se nađe u epicentru problema svoje stranke, a jedini bošnjački zvaničnici koji su nakon 2. oktobra zakoračili na prostor Srebrenice - iako samo na potezu Potočari - Gradska džamija - Islamski centar - bili su federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić i - o, ironijo! - načelnik deset puta vrednije Opštine Centar Nedžad Ajnadžić.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.