DANI 1019 | 23.12.2016.

Saša Rukavina

Piše: Saša Rukavina

Hrvatsko pitanje

Sedmi dan

Hrvatsko pitanje

Puni su bh. mediji ovih predbožićnih dana kardinala Vinka Puljića i biskupa Franje Komarice. Čelnika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije, crkvenih organizacija koje pokrivaju puno veći dio Bosne i Hercegovine nego što je bio onaj na kojem je, početkom devedesetih prošlog vijeka postojao HVO.
Malo toga novog što ne znamo i što već bezbroj puta od Dejtona nisu rekli, i ovaj put kažu nadbiskup i biskup. I sve se ponovo da svesti u samo jednu prostoproširenu rečenicu - niti je ova BiH država za čovjeka, niti se političari nešto posebno trude da je naprave takvom.
Neće svećenici da se bave politikom, bar ovom prizemnom. Pa kardinal na direktno pitanje o tezi predsjednika HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da Hrvata u BiH nema tamo gdje nije bilo HVO-a, odgovara indirektno: “Mislim da je ta teorija još u ratu bila, kada su rekli da nas više nema, a ja sam znao reći ‘nemojte nas žive kopati, mi postojimo’.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.