DANI 1019 | 23.12.2016.

Tamara Nikčević

Piše: Tamara Nikčević

Velikim uvijek odgovara komadanje Balkana

Intervju dana

Ljubinka Trgovčević

Velikim uvijek odgovara komadanje Balkana

Prije devedeset i osam godina, 1. decembra 1918., stvorena je prva zajednička država Južnih Slovena - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Beogradska istoričarka i profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu objašnjava kako je i kada uopšte nastala jugoslovenska ideja, zašto su propale i prva i druga Jugoslavija i da li je jedino SFRJ zadovoljavala interese i potrebe svih jugoslovenskih naroda

“Većina istoričara saglasna je da se nastanak jugoslovenske ideje poklapa sa pojavom Ilirskog pokreta 1830.”, kaže profesorka Ljubinka Trgovčević. “Logično bi bilo postaviti pitanje - zašto baš tada. Znamo da je nacija tekovina 19. veka i da je nastala iz potrebe etničkih grupa sa određenim sličnostima i bliskošću da žive na jedinstvenom političkom prostoru. Godinu 1848., u kojoj mnogi evropski narodi započinju svoje nacionalne revolucije, istoričari s pravom nazivaju prolećem, odnosno buđenjem naroda”.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.