DANI 1019 | 23.12.2016.

Redakcija

Piše: Redakcija

Mladić zavaljuje Karadžića? Ili je obrnuto...

fokus

Dok se čekaju zadnje velike presude Haškog tribunala

Mladić zavaljuje Karadžića? Ili je obrnuto...

Srbijanski mediji prenose da su “ratno rivalstvo i netrpeljivost” između Radovana Karadžića i Ratka Mladića ovih dana u Hagu eskalirali. Povod je bila završna riječ odbrane bivšeg komandanta VRS-a kojom, smatra odbrana osuđenog predsjednika RS-a, Mladić svu odgovornost za genocid i ratne zločine pokušava prebaciti na Karadžića.
“Odnosi između Karadžića i Mladića ozbiljno su narušeni već prilikom iznošenja uvodnih riječi Mladićeve odbrane, kada su Karadžićevi advokati prigovorili Mladićevom timu da odbranu zasnivaju na svaljivanju krivice na Radovana. Iako se tada zbog viših ciljeva i nezavidne pozicije obojice optuženika taj sukob prikrivao od javnosti, nedavno iznošenje završnih riječi Mladićeve odbrane, kada su njegovi advokati ponovo pokušali da krivicu za ratne zločine prebace na Karadžića, doslovno je razbjesnio kompletan tim odbrane prvog predsjednika RS-a”, otkrivaju izvori EuroBlica.
Mladićeva odbrana završne riječi iznijela je polovinom decembra, a Karadžić je, podsjetimo, prvostepeno osuđen na 40 godina, žalio se i sad se priprema za Apelaciono vijeće.
O sukobu Mladića i Karadžića tokom svoje završne riječi progovorio je i haški tužilac u generalovom slučaju Alan Tiger, koji je ustvrdio da Mladić zaista “pokušava da krivicu svali na Karadžića”, ali da su njih dvojica ipak “bili ključni partneri u udruženom zločinačkom poduhvatu”.
Karadžićeva kćerka, potpredsjednica Narodne skupštine Sonja Karadžić-Jovičević, potvrdila je da su odnosi dvije odbrane “prilično hladni”, ali kaže da će “doći vrijeme da se o tome, ali i o mnogo čemu drugom govori”.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.