DANI 1019 | 23.12.2016.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

Jednake plate ili generalni štrajk

fokus

Zahtjev Sindikata djelatnika MUP-a ZHK-a

Jednake plate ili generalni štrajk

Sindikat djelatnika MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona provodi procedure za novi protest i generalni štrajk ukoliko Vlada ovog kantona ne udovolji njihovim zahtjevima za retroaktivnu isplatu razlike od pet posto na 13 umanjenih plata iz perioda april 2013 - maj 2014, jubilarnih nagrada (retroaktivno za tri godine) i ako se ne izjednače koeficijenti plata u ovom i Ministarstvu obrazovanja ZHK-a.
Ovu informaciju za Dane je potvrdio Vjekoslav Markota, predsjednik Sindikata djelatnika MUP-a ZHK-a, rekavši da se od Vlade traži da se, između ostalog, ispoštuje presuda Općinskog suda Ljubuški kojom je odluka Vlade ZHK-a iz 2013. o umanjenju plata proglašena nezakonitom.
"Za djelatnike sa srednjom stručnom spremom u MUP-u vrijedi koeficijent dva, a za djelatnike u Ministarstvu obrazovanja 2,5. Nama je poslodavac Vlada ZHK-a, a ne Ministarstvo i zato tražimo jednakost u platama. Čistačica u MUP-u ima platu manju za 91 KM od čistačice u nekoj od škola u našem kantonu. Meni su, na primjer, od naredničke plate koja iznosi 920 KM u svakom mjesecu uzeli po 45 KM", kaže Markota.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.