DANI 1019 | 23.12.2016.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

U stečaj, što prije!

firme s problemima

Nacrt zakona otišao u javnu raspravu

U stečaj, što prije!

Najveća novost u Nacrtu zakona o stečaju je uvođenje predstečajnog postupka koji bi trebao trajati maksimalno šest mjeseci. Cilj ovog postupka je finansijsko i operativno restrukturiranje firmi koje su pred stečajem, te da im se omogući da zaključe nagodbu s povjeriocima zbog lakšeg i povoljnijeg izmirenja duga. Zašto se nisu pitali stečajni upravnici?

Federalno ministarstvo pravde nijednog od 100 stečajnih upravnika, članova Udruženja stečajnih upravnika, nije konsultovalo prilikom pisanja Nacrta federalnog zakona o stečaju, koji je 13. decembra usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i upućen u 45-dnevnu javnu raspravu. Potvrdio je to za Dane generalni sekretar Udruženja stečajnih upravnika BiH Mustafa Handžo.
Udruženje stečajnih upravnika BiH će na prvoj narednoj sjednici Skupštine Udruženja Ministarstvu pravde FBiH uputiti primjedbu na način kreiranja zakona koji se i njih tiče.

Preporuke Brisela

“Parnice koje su na sudu direktno vezane za stečaj, moraju biti tretirane po hitnom postupku. To je ključ problema, jer te parnice usporavaju proces stečaja. Iako nas nisu pozvali da pričamo o nacrtu zakona, iz onoga što sam vidio u medijima u novom zakonu postoje određena poboljšanja i to u smislu veće odgovornosti onih koji pokreću stečajne postupke”, rekao je Handžo.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.