DANI 1019 | 23.12.2016.

Eldar Dizdarević

Piše: Eldar Dizdarević

Problemi sa halal-proizvodnjom

e-uvodnik

Problemi sa halal-proizvodnjom

U posljednje su vrijeme ovdašnji mediji prepuni informacija o tome kako se u Bosni i Hercegovini širi takozvana halal-proizvodnja koja bi trebala, sudeći bar prema tim informacijama, preporoditi bh. prehrambenu industriju i podstaknuti izvoz. Ističe se kako banke, proizvođači hrane i hotelijeri u BiH u sve većoj mjeri prihvataju halal-standarde da bi slijedili korak s brzorastućim tržištem, dodajući kako je tržišni potencijal u slučaju halal-proizvodnje ogroman jer, kako kažu, fenomen je relativno nov, a postoji i neravnoteža između potražnje i ponude.
Dodaje se također da je BiH postala regionalni centar halal-proizvodnje (?!?) otkad je 2006. osnovana Agencija za certificiranje halal-kvalitete, te se pri tome ističe i da je polovina stanovništva u BiH islamske vjeroispovijesti.
I zaista, sve pomenuto je u osnovi tačno. Ali, nažalost, sve s halal-tržištem nije baš tako jednostavno kako se to kod nas predstavlja, pri čemu posebno vrijedi naglasiti činjenicu da za takozvani halal-certifikat baš i ne pije puno vode to što je u nekoj zemlji polovina stanovništva islamske vjeroispovijesti.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.