DANI 1019 | 23.12.2016.

www.automoto.ba

Piše: www.automoto.ba

Upakovan i dCi 165

Autodani

Renault Mégane GT

Upakovan i dCi 165

Isprobana kombinacija 4Control šasije i turbobenzinskog agregata TCe 205 kod novog Mégana GT već ubire značajne uspjehe na tržištu. Međutim, u Renaultu nisu ostali dužni prema kupcima koji gaje ljubav prema kombinaciji sportskog i dizelskog pogona, pa su na tržište lansirali atraktivni Mégane GT sa novim dizelskim dCi 165.
Riječ je o tehnološki naprednom dizelskom agregatu sa dva turbopunjača iz Energy generacije, čija snaga i obrtni moment se prenose isključivo preko automatskog mjenjača EDC sa dvostrukim kvačilom i mjenjačkom kutijom sa šest stepeni prenosa. Sportska šasija 4Control je kalibrirana da 100 puta u sekundi izračuna i podesi ugao zadnjeg para upravljivih točkova kako bi se osigurala stabilnost na brzim i zavojitim cestama, odnosno da pomogne u manevrisanju pri malim brzinama.
Aktuelni dizel dCi 160, koji pogoni Espace i Talisman, blago su modifikovali stručnjaci iz Renault Sport odjela. Snaga je podignuta za pet konjskih snaga, dok je “kamionski” obrtni moment od 380 pri 1.750 o/m zadržan na nivou izvorne verzije.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.