DANI 1019 | 23.12.2016.

Đorđe Krajišnik

Piše: Đorđe Krajišnik

Hram svadbe ili hram knjige?

aktivizam i politika

Inicijativa Narodna čitaona: Vijećnica je naša

Hram svadbe ili hram knjige?

Namjera je prvenstveno skrenuti pažnju na činjenicu da je Vijećnica prije svega javno dobro građana, koje se nakon obnove i restauracije koristi uglavnom u komercijalne svrhe i za potrebe Gradske uprave

Aktivisti udruženja Dobre kote i Jedan grad, jedna borba pokrenuli su nedavno u Sarajevu inicijativu Narodna čitaona: Vijećnica je naša. Cilj ove inicijative, kako ističu okupljeni oko pomenutih udruženja, jeste ući u sarajevsku Vijećnicu i čitati. Međutim, budući da je status Vijećnice još neriješen, barem kada su posrijedi njena namjena i korištenje, građanima nije dopuštena ova vrsta aktivnosti.
Aktivisti koji su posljednjih sedmica pokušavali ući u Vijećnicu kako bi čitali, bili su svaki put od obezbjeđenja objekta i policije zaustavljeni u svojoj namjeri, pa su stoga počeli na stepenicama ispred Vijećnice dva puta sedmično (utorkom i subotom) održavati javna čitanja. Njihova namjera prvenstveno jeste skrenuti pažnju na činjenicu da je Vijećnica prije svega javno dobro građana, koje se nakon obnove i restauracije koristi uglavnom u komercijalne svrhe i za potrebe Gradske uprave.

Narodna čitaona

Prema riječima Emine Perle iz udruženja Dobre kote,ideja za narodnu čitaonu je došla nakon što su Dobre kote organizovale akciju čitanja na javnim mjestima, sa ciljem da se probudi svijest građana o važnosti svakodnevnog čitanja i razbijanja predrasuda da se danas jako malo čita.
“Nakon uspješno obavljene akcije/performansa čitanja, članovi udruženja Jedan grad, jedna borba su nam se obratili sa namjerom da zajedno djelujemo.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.