DANI 1007 | 30.09.2016.

Darko Omeragić

Piše: Darko Omeragić

So na rani preživjelih

srebrenica

Između referenduma i izbora

So na rani preživjelih

Mladi Srebreničani svih nacionalnosti od političara traže bolji život, radna mjesta, kino, pozorište i ljepši grad u kojem više ni noćni život neće biti misaona imenica. Povratnici žele obnovu kuća, žrtve genocida pravdu, penzioneri dostojanstven život i bolje zdravstvo

Dvije teme su ovih dana okupirale građane Srebrenice, šta će biti s njima i gradom nakon referenduma i ko će pobijediti na lokalnim izborima koji se održavaju 2. oktobra. Referendum je u Srebrenici protekao bez incidenata, a izlaznost od 34 posto je pokazala da ni svi građani srpske nacionalnosti na njega nisu izašli. Srebreničkim Bošnjacima nije bilo nimalo svejedno što je referendum organizovan i u njihovom gradu, ali su ipak odlučili da ga ne napuštaju. Šta više, uoči i poslije referenduma u istom kafiću u tržnom centru zajedno su sjedili Srbi i Bošnjaci.
Srebreničanka Raza Čamdžić (41) nam je rekla da će lako s referendumom kada iza sebe ostavi druge brige:
“Molim vas da mi pomognete da mi se obnovi kuća”, sa suzama u očima nam je odgovorila Čamdžićeva kada smo je upitali kako danas živi u ovom gradu.
Čamdžićeva se u svoju kuću koja se nalazi u srebreničkom naselju Kazani vratila 2003. kada je iz nje izašao komšija srpske nacionalnosti. Njena kuća je kao i 6.000 drugih u Srebrenici u ratu skoro u cijelosti uništena, a i danas jedva da ispunjava minimum uslova za normalan život. Ipak, Čamdžićeva je odlučila da se vrati u grad u kojem su joj u julu 1995. godine u genocidu nad Bošnjacima ubijena dva brata.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.