DANI 1007 | 30.09.2016.

Gordana Katana

Piše: Gordana Katana

Bitka za entitet

referendum

Lokalni izbori u Republici Srpskoj 2016.

Bitka za entitet

Koalicija SNSD, DNS i socijalisti svim snagama nastoji vratiti vlast izgubljenu u 30 lokalnih zajednica na izborima 2012. Istovremeno kidišu na o(p)stanak u foteljama u Banjoj Luci i Prijedoru

Mastilo na referendumskim listićima nije se čestito ni osušilo, a stiže i druga nedjelja, ona 2. oktobra. Na ista glasačka, samo sada biračka mjesta građani bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska izaći će na lokalne izbore.
Predizborna kampanja, koja je mimo formalnog mjeseca trajala mjesecima, u konačnici je ostala u sjeni 25. septembra i održanog referenduma o Danu RS-a. Referenduma koji u suštinskom smislu nije doveo do nikakvog pomaka u provedbi odluke Ustavnog suda BiH kojom je RS-u naloženo da Zakon o praznicima u dijelu koji se odnosi na proslavu 9. januara kao Dana RS-a uskladi s ustavnim odredbama o jednakopravnosti konstitutivnih naroda u ovom entitetu.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.