DANI 1007 | 30.09.2016.

Ernad Metaj

Piše: Ernad Metaj

Nemam milosti za kriminal i korupciju

Intervju dana

Dalida Burzić

Nemam milosti za kriminal i korupciju

Ako je suditi prema djelima glavne tužiteljice u Kantonu Sarajevo, onda bi ženama u BiH trebalo prepustiti većinu važnih funkcija u društvu. Sposobna, energična, hrabra i pravedna, godinama je ozbiljna briga onih s druge strane zakona, a građanima nada da bitka protiv kriminala i korupcije još nije izgubljena. Za kratko vrijeme Tužilaštvo KS-a je otvorilo brojne istrage, što nikog nije iznenadilo: Dalida Burzić je još kao sudija pokazala da je beskompromisni borac za pravdu, kada je bez straha na dugu robiju poslala Muhameda Alia Gašija

DANI: Ambasada SAD-a Vas je prepoznala kao javnog službenika koji je svojim radom poboljšao učinkovitost i transparentnost Tužilaštva KS-a. Dobili ste nagradu za borbu protiv korupcije, šta Vam to znači?

BURZIĆ: Nagrada je uvijek velika čast i još veća obaveza. Kad sam došla na čelo Tužilaštva Kantona Sarajevo, zaista sam se trudila i predano bacila na posao da ovo tužilaštvo počne da radi korupcione predmete. Ne krijem da mi je velika želja da ovo društvo krene u borbu protiv korupcije, da i tako ojačamo pravnu državu i institucije koje imamo i zato smo prioritet dali predmetima privrednog i organizovanog kriminala i korupcije.

DANI: Gdje se, po Vašem mišljenju, trenutno nalazi BiH kada je u pitanju borba protiv korupcije?

BURZIĆ: I mene kao i ogromnu većinu Bosanaca i Hercegovaca brine što svi naglas govorimo da živimo u sistemskoj korupciji, u kojoj vlada sistem nekažnjivosti i gdje se svi jako komotno ponašaju. No, moja je odgovornost kada je u pitanju borba protiv korupcije veća zbog posla kojim se bavim. Uvjerena sam da, kada bismo u svim segmentima društva uradili ponešto, zajedničkim snagama bismo došli do rezultata i posve sigurno postigli da princip nekažnjivosti ne postoji.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.