DANI 1006 | 23.09.2016.

Masha Durkalić

Piše: Masha Durkalić

Ženska tijela koja daju aktivističku moć

PITCHWISE 2016

Diskusija Žensko tijelo - bojno polje radikalnih političkih pokreta

Ženska tijela koja daju aktivističku moć

U okviru festivala ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise 2016 održana je diskusija na kojoj su panelistice, aktivistkinje i feministkinje iz regiona i svijeta govorile o tome kako žensko tijelo postaje mjesto razračunavanja različitih patrijarhalnih politika i praksi

Program festivala PitchWise 2016 ove je godine “pojačan” javnim razgovorima koji su učesnicama i publici dali priliku da porazgovaraju o temama koje su bitne za njihov rad i djelovanje. To je bio izrazit plus ovogodišnjeg programa, s obzirom na to da su ove diskusije uspjele okupiti veliki broj feministkinja i aktivistkinja iz regiona, ali i svijeta, ali i otvoriti bitna feministička pitanja, te ih gurnuti u javni diskurs.

Vojna dijagnoza

Nije tajna da je žensko tijelo danas često poprište različitih političkih i društvenih borbi, o čemu je bilo govora i na diskusiji Žensko tijelo - bojno polje radikalnih političkih pokreta. Panelistice su bile Helena Vuković, trans* žena i aktivistkinja iz Beograda, Marija Papić Đurić, aktivistkinja i antifašistkinja, predsjednica PAOR-a (Panonske aktivističke organizacije) iz Zrenjanina, Stela Kapidžić, žena sa invaliditetom, aktivistkinja i umjetnica, te Emma Newberry-Davis, jedna od organizatorica konferencije Take Root koja se bavi reproduktivnim pravima, te aktivistkinja za prava trans* osoba iz Oklahome, SAD. Panel je moderirala aktivistkinja Duška Andrić iz Centra za pravnu pomoć ženama iz Zenice.
Helena Vuković, koordinatorka za rad sa zajednicom udruženja građana Egal iz Beograda, nedavno je završila svoju tranziciju. Helena je dugo radila u Vojsci Republike Srbije, gdje je imala čin majora, sve dok nije poželjela svoj biološki spol prilagoditi svom rodnom identitetu.

PRIJAVA ŽELIM SE PRETPLATITI

Članak za pretplatnike

Da biste mogli čitati ostatak članka i dobiti mogućnost online čitanja arhive BH Dana od 800+ brojeva, potrebno je da se pretplatite.