Home · Novi broj · Arhiva

DANI home page

Arhiva DANI 82


OD KP DOMA DO AVIONA


Pišu: Vildana SELIMBEGOVIC
i Esad HECIMOVIC

 

AERODROM IZMEDJU DVIJE MAGLE

"PROCES RESOCIJALIZACIJE KOD
osuđenog je izlišan, jer se radi o vjerski formiranoj ličnosti, koja ni najmanje ne dozvoljava bilo kakav uticaj sa strane na izmjenu njegovih stavova i pogleda na religiju. On i dalje smatra da za ono za šta ga tereti presuda nije kriv. Ne smatra se počiniocem djela, iako navode iz dispozitiva u većini prihvata. Uvijek ističe da je islam njegov oblik postojanja, njegovo biće, te da ne bi mogao živjeti drugačijim životom"
, napisao je u Informaciji o vladanju i ponašanju osuđenog Hasana Čengića jedan vaspitač zeničke kaznione devetog juna 1987. godine. Kada je pozvan na davanje iskaza tokom Sarajevskog procesa 1983. godine, Hasan Čengić je, stojeći pred sudijom, proučio ajet iz Kur'ana o Musau i faraonu. "Ono što ću reći nije odbrana nego napad na besramnost optužbe, koja je svojom nepravdom najprije obuhvatila istragu, a sad će, eto, i sud. Moje riječi i moj život se ne mogu mijenjati. Ja sam opredijeljen za islam u duši i u životu - po zvanju", rekao je Hasan Čengić u sudnici.

Kada ga je novinar Reutersa, početkom oktobra 1996. godine, pitao da li je tačno da postoji američki pritisak za njegovo smjenjivanje sa dužnosti zamjenika ministra odbrane Federacije BiH, Hasan Čengić je odgovorio: "Istina je, postoje određeni pritisci. Kada govorimo o takvim postupcima, mislim da oni nisu ni demokratski, niti uobičajeni. Pritisak je izvršen tokom septembra, ali nije bilo službene rasprave o tome u bosanskoj vladi. Mi smo suverena zemlja i mi ćemo provoditi našu vlastitu politiku, i opću politiku i kadrovsku politiku" Svaki put kada bi se konačno suočio sa novim optužbama, u sudnici, u kaznioni, pred smjenjivanjem sa vlasti, Hasan Čengić je tužiteljima uzvraćao optužbama na njihov račun. Kada je prvog augusta ove godine, u salonu hotela Holliday Inn, podnosio prvi izvještaj o poslovanju Fondacije za pomoć muslimanima Bosne, Hasan Čengić je optuživao medije da su "određene aktivnosti Fondacije i neki članovi Fondacije u ovom periodu bili izloženi nekorektnoj i neargumentiranoj medijskoj kampanji".

Možda karakter Hasana Čengića u svim tim različitim situacijama - u sudnici, kaznioni, salonima Vlade i hotela - nikada nije promijenjen u proteklih 15 godina, ali jeste njegova pozicija. Kada je osuđenik Čengić Hasan, m.b. 505/83 u KP Domu Zenica podnio prvog juna 1987. godine zahtjev "matičnoj službi Doma da izvrši fotokopiranje odgovora Saveznog javnog tužilaštva na moj zahtjev za pokretanje Zahtjeva za zaštitu zakonitosti (dvije stranice teksta, u jednom primjerku) i da fotokopiranje naplati iz mojih sredstava na depozitu Doma", uprava KP Doma je 17 dana razmatrala njegov zahtjev i u dogovoru sa načelnikom nije odobrila fotokopiranje. Kada petnaest godina kasnije odbija novinarske zahtjeve za informacijama o djelovanju Fondacije i firmi na čijem je čelu, ili intervjue o brojnim kontroverzama u njegovoj javnoj i političkoj biografiji, Hasan Čengić postupa prema novinarima kao nekada upravnik kaznione i vaspitači prema osuđeniku Čengiću. Kada je iz zeničke kaznione od vlasti u Sarajevu osuđeni Hasan Čengić zahtijevao korištenje vjerske literature i štampe, "država" iz Sarajeva je poručila: "Ponovo izvijestite osuđenog Hasana Čengića da u toku izdržavanja kazne zatvora osim Kur'ana ne može posjedovati drugu literaturu, publikacije i štampu vjerskog sadržaja. U Domu postoji biblioteka sa oko 11.000 knjiga i po članu 107 Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija može koristiti knjige, dnevnu i nedjeljnu štampu, kao što to uostalom važi i za sva druga osuđena lica." Manje od godinu dana, tokom 1996. godine, Hasan Čengić je i formalno oličavao kakvu-takvu državu, na čelu polovine njenog ministarstva odbrane.

Hasan Čengić, rođen 1957. godine, u selu Odžak, općina Foča, sin Halida i majke Mejre, po zanimanju imam koji je prije hapšenja radio svega 50 dana i primio samo jednu plaću, vojsku nije služio jer je oslobođen kao trajno nesposoban, postao je sa tridesetak godina čovjek broj 3 po značaju u ilegalnim odbrambenim pripremama bosanskih muslimana. Već u prvoj godini rata, postao je nezvanični ministar odbrane u "Vladi u sjenci". Hasan Čengić je kao "glavni logističar u liniji snabdijevanja Armije BiH" preuzeo ključnu ulogu u finansiranju odbrane bosanskih muslimana. Ključna logistička uloga na terenu pripala je Hasanovom ocu, Halidu Čengiću. Niko sa sigurnošću ne može tumačiti odnos sina i oca, ali, u kratkom periodu, nešto više od pola godine, Hasan i Halid su dali potpuno suprotne odgovore na ključnu ratnu dilemu bosanskih muslimana. Hasan Čengić je u novembru 1992. godine na Glavnom odboru SDA dao najznačajniju podršku jednom stranačkom, programskom dokumentu koji je odbacio različite pozive da i bosanski muslimani tada odbace državno organiziranje kroz strukture Republike BiH, kao državno-pravnog nasljednika SRBiH. Hasan Čengić je svojim političkim autoritetom odbio pozive na muslimansko vojno i političko organiziranje i podržao koncept "državne vojske u kojoj se vjera mora poštovati". Motive samo on zna.

Tada je, zajedno sa Salimom Šabićem, Hasan Čengić i na prva pitanja o pomoći i parama, najavio skoro podnošenje izvještaja. Prvi takav izvještaj, poznat javnosti, Hasan Čengić je podnio šest godina kasnije i to samo za 1997. godinu. Na pitanja o tokovima pomoći, novca i oružja, uobičajen odgovor je i prilikom posljednjeg susreta, novinarima ponovio Halid Čengić, rekavši jednostavno: "To bi i neprijatelj htio da zna!" Zbog toga što o tome mogu saznati neprijatelji, ni narod na ime čijeg stradanja i u ime čije odbrane je prikupljena pomoć nikada nije saznao gotovo ništa. Naprimjer, ne zna ni donatore, iznose, ni namjene, ni motive pomoći. Zbog toga su nastali brojni nesporazumi i sukobi i među različitim prijateljima Bosne i unutar samog muslimanskog naroda u Bosni.

Kada nije bilo ni oružja ni hrane, za mnoge borce ideologija je postajala presudni motiv za snagu otpora i borbe. Znanje koje su donosili vojni instruktori nije prelazilo standarde bivše JNA. Jedina vanjska pomoć koja je preostajala i na kojoj je bilo moguće izgraditi snagu koja može otvoriti enklave bila je vojna i finansijska pomoć iz islamskog svijeta. Jedan strani mudžahid iz zeničkog naselja Crkvice, u tekstu objavljenom 1996. u Italiji i Kuvajtu dao je za pravo zapadnim tvrdnjama "da je razlog opstanka muslimana Bosne i Hercegovine i njihove snage ovaj put čvrst stav islamskog svijeta, vlada i naroda koji su bili s njima... Ustvari, Zapad je ovaj put više u pravu nego drugi u tajni čuda koje se desilo narodu koji je ostao bez oružja ali preživio i nadjačao petu po snazi vojsku u svijetu. Također je živa istina da muslimanska zajednica u nekoliko zadnjih stoljeća nikada nije bila tako odlučna oko nekog problema kao što je to bila oko problema Bosne. Mislim da nijedan narod koji se našao u krizi nije dobio takvu podršku i pomoć kao bosanski i njegova vlada. Tokom ove godine došlo je na milijarde dolara humanitarnom uredu za razne aspekte života za bosansku vladu, kao što su zvaničnici i predstavnici Vlade ili vjerskih organizacija navikli da tokom svake posjete inostranstvu dobiju brojne poklone i značajnu pomoć... Isto tako je istina da se mnogima ne sviđa da emiri i kraljevi islamskih država tajno dodjeljuju velike sume novca koje ne možemo utvrditi ni opisati, bile one ogromne ili skromne, ali su one činjenica koju spominjemo. Ovaj razgovor o novcu koji je Allah tajno dostavio stanovnicima Bosne od njihove braće u svijetu, razgovor je u kojem pojašnjavamo njegovu važnost u svijetu koji je počeo blještati zlatom koje upravlja životom i mišljenjem... jer novcem je oružje dolazilo u unutrašnjost Bosne, za novac su Srbi u toku rata prodavali oružje muslimanima, pomoću novca se otvorila Hrvatska i hrvatska carina je zatvarala oči pred pošiljkama oružja upućenim u Bosnu... i pomoću novca su neke snage UN-a igrale ulogu posrednika u nabavki oružja putem krijumčarenja osoblja..."

Hasan Čengić, kao jedna od ključnih ličnosti ne-toliko-tajne dostave novca muslimanima Bosne, prvi je morao da odstupi kada je promijenjen tok novca i integracije Bošnjaka. Na prijedlog predsjednika Alije Izetbegovića, sedmog novembra 1996. godine, Izvršni odbor SDA je usvojio Zaključak o strategiji borbe za cjelovitu i demokratsku BiH i promjenama u federalnoj vladi BiH. U prvoj tački, SDA definira strateški nacionalni interes za saradnju sa Amerikom, a u drugoj prihvata zahtjev SAD za smjenom Hasana Čengića sa mjesta zamjenika ministra odbrane. Izvršni odbor SDA je ocijenio "da rad i djelovanje Hasana Čengića na poslovima nabavke oružja nije bio protivan stavovima i odlukama najviših organa Stranke". Najave novog ministarskog položaja za Hasana Čengića nisu ostvarene, a vijesti o unutarfrakcijskim borbama unutar SDA su se umnožavale.

Za zapadne posmatrače, visočki aerodrom i moć porodice Čengić ostali su simboli alternativne ratne sposobnosti bosanskih muslimana, koja se protivi dejtonskom mirovnom procesu, londonskim i drugim konferencijama o implementaciji mira. Kao izvor te moći, prepoznata je upravo Fondacija za pomoć muslimanima Bosne, kao alternativni tok novca pod kontrolom lidera SDA. Istovremeno je raslo socijalno nezadovoljstvo, ogorčenost i osjećanje prevarenosti kod različitih slojeva stanovništva.

Početkom ljeta ove godine, najznačajniji pojedinačni islamski donatori su također odlučili da promijene tok novca kojeg investiraju u BiH i postave pitanje o trošenju i upravljanju dosadašnjim investicijama. Pritisak je postao toliko snažan da je Hasan Čengić prvi put javno podnio bilo kakav izvještaj o tokovima novca i pomoći, ali mnoga pitanja ostaju i dalje otvorena. Ponovo nije riječ o slabljenju njegovog karaktera, nego o novom slabljenju njegove političke pozicije. Suočen sa optužbama, Hasan je uvijek u svojoj karijeri odgovarao protuoptužbama protiv svojih stvarnih tužitelja. Hasan Čengić će morati sam da kaže da li je ostao dosljedan buntu protiv faraonske vlasti i ličnoj časti, zbog koje je kao osuđenik 505/83 u autobiografiji napisao: "Otac mi je službenik, a majka domaćica. O njihovom ugledu ne mogu govoriti jer sam dio njih. To bi mogao reći neko sa strane."

Objavljeno u broju 82 DANA, 17. AUGUST / KOLOVOZ  1998.

 

Home - Novi broj - Arhiva - Uz ovaj broj - Intervju DANABosanski barometar

Povratak na vrh strane
  Na vrh

© Copyright Nezavisni magazin DANI, 1998.