Sadržaj    Arhiva    Pretplata    Biblioteka DANI    Marketing    Galerija    Impresum 
DANI
br. 276

27.
Septembar
2002.


Arhiva Dani
276Irham Čečo


"Ma, ne mogu ja sad pričati, poderat ćemo 'Želju', 'Sarajevo'… Jaki su to klubovi, treba biti realan. Ne mogu bit' papak pa reći da ćemo ih rasturiti. Naravno, idemo na prvo ili drugo mjesto"

 

Igor Melher, golman
Zlatni rezervista Širokog Brijega
"Ma, šta imam pričati, tri gola primio od 'Sparte'… Faca bih bio da sam ih odbranio", preskromno komentira nastup NK "Široki Brijeg" u Kupu UEFA vratar plavih sa Pecare, Mostarac Igor Melher. Međutim, gledatelji i fudbalski znalci tvrde da bi bez Melherovog zalaganja gol-razlika bila i veća. A mladić je prevelik komad karijere, u koju kao da je slučajno upao, dosad proveo na klupi - rezervnoj

"Rukomet me išao bolje nego lopta, to je jedino što priznam da sam znao radit', bolje nego loptanje. Igrao sam u 'Zrinjskom', tada smo bili k'o fukara, tek iz rata, trenirali na betonu, bez tenisica… Nisam u tome vidio perspektive za život, prešao sam u nogomet…", priča Igor Melher, za svoje obraćenje "okrivljujući" prijatelja, bivšeg kapitena "Širokog" Sašu Papca. No, loptanje u "Zrinjskom" prekinuo je odlazak u vojsku: "Tad sam počeo igrati za 'Redarstvenik', gdje su me zapazili iz 'Širokog', i pozvali da igram za njih." Melher je došao u klub, u ljeto dvijehiljadite, ali dugo je grijao klupu u sjeni tadašnjeg vratara Marića. Onda je Marić otišao u NK "Zagreb", gdje je sada i on više u rezervi nego u igri.

"Treba zahvaliti treneru Ćati, koji je stao iza mene. Bio sam rezerva, neprovjeren, ali dali su mi šansu - on i predsjednik Jelić (general HVO-a Zlatan Mijo, op.aut.) i direktor Damir Kutle. Dvije godine sam grijao klupu, teško je to. Nikome to ne bih poželio." Istina, i prije "Zrinskog" i "Širokog", Melher je bio sportski tip. "Počeo sam trenirati sa devet godina, u 'Veležu'. Par godina sam trenirao, onda slomio ruku. Poslije je izbio rat. Ali tadašnji 'Velež' je bio institucija, imao tradiciju. Bilo je to veliko, iako sam tada bio mali." Onako mostarski, voli legendu o starom "Veležu". Na dugo odlaganom prvom derbiju "Velež" - "Zrinski" pod Bijelim Brijegom, nije bio: "Žao mi je što nisam. Igrao sam tad, na utakmici 'Redarstvenik' - 'Široki', i nisam mogao doći." Kako je završio baš na golu? "Ma, rekli su: stari ti je bio golman, hajd' probaj i ti. Bolje je na golu, manje se trči. A ja sam malo lijen", kaže mladić kojem je prvi i neprikosnoveni fudbalski uzor "Dejo Savićević - Bog Lopte", zbog kojeg je jedno vrijeme i navijao za "Crvenu zvezdu".

Danas mu je drag i minhenski "Bayern", cijeni Bracu Salihamidžića. U struci: "Najbolji jeste Oliver Kahn, to svi znaju. Ali ja volim Schmeichela, taj je pokazao najveću petlju: osvojio sve što se moglo osvojiti, pa otišao." Naravno, Igor o odlasku niti ne razmišlja: "Tek devetu tekmu branim." Šta očekuje za 'Široki'? "Ma, ne mogu ja sad pričati, poderat ćemo 'Želju', 'Sarajevo'… Jaki su to klubovi, treba biti realan. Ne mogu bit' papak pa reći da ćemo ih rasturiti. Naravno, idemo na prvo ili drugo mjesto - tako je rekao predsjednik. Dobro bi bilo i Kup osvojiti… Polako se kuća kući. Naš kapiten Mirko Katić, genije kao čovjek i kao igrač, ponekad jednim potezom sam donese bodove. Tu je i Mirko Hrgović…" Sin golmana i praunuk Nijemca, širokobriješki Mostarac nije dečko koji obećava, već je za to i prestar. On obećanja ispunjava, kao i klub iz kojeg dolazi. Na terenu plavih iz Širokog, direktor Kutle izveo je sinčića u šetnju: "Evo ga, ovaj će da bude golman 'Širokog'." "Ma, neće, nije on glup", smije se Igor. Inače, i tehničar računarstva.


Arhiva Dani
276

 


početna
stranica
©Copyright Dani 2002 Sva prava zadržana
Preporučeno Microsoft Internet Explorer, 800*600 ili više, Central European Windows-1250 encoding
Sve primjedbe i prijedloge šaljite na webmaster@bhdani.com


na vrh