Sadržaj    Arhiva    Pretplata    Biblioteka DANI    Marketing    Galerija    Impresum 
DANI
br. 211

22.
Jun
2001.


Arhiva Dani
211Sanjin Bećiragić

 


"Toliko je novca izgubljeno da, po prirodi stvari i bez obzira koje su konsekvence u pitanju, neko treba za ovo da odgovara"

 

Besim Mehmedić, ministar prometa i komunikacija u vladi FBiH
50 miliona KM - danak nemaru
Bosnu i Hercegovinu posljednjih dana potresa afera trećeg operatera: savršenim političkim manirom, ministar vanjskih poslova i čelnik Alijanse Zlatko Lagumdžija obratio se javnosti tražeći podršku u borbi protiv neokolonijalizma. Lagumdžija je ustao protiv bezočne rasprodaje nacionalnog blaga BiH, ili, kada je o ovom slučaju riječ, sramotno niske fiksne cijene koju je CRA - državna agencija BiH za upravljanje frekvencijama, čiji je direktor, odlukom Visokog predstavnika, strani državljanin Jerker Torngren - stavila u tender za trećeg operatera. Uzvratio je Torngren pozivajući se upravo na odluke Vijeća ministara. Dani su razgovarali sa federalnim ministrom prometa i komunikacija

egulatorna agencija za komunikacije je 30. aprila, nakon što je JP-u PTT BiH i Telekomu izdala dozvole za obavljanje poslova operatera mobilne telefonije u BiH, objavila i javni tender za izbor trećeg operatera. Nakon raspisivanja tendera, Regulatorna agencija je, barem tako tvrdi njen direktor, o tome uredno obavijestila nadležna resorna entitetska ministarstva i Vijeće ministara BiH. Tender za trećeg operatera objavljen je u domaćim i stranim časopisima. U svim zemljama svijeta to bi bila prilika za bogaćenje: koncesija ili dozvola za rad plaća se višemilionskim sredstvima (tek primjera radi, ova licenca je u Albaniji koštala blizu 38 miliona maraka). Međutim, za razliku od ostalih zemalja i njihove prakse u sličnim situacijama, u ovom tenderu cijena koncesije (prava korištenja na 15 godina) data je fiksno - limitirana iznosom od dva miliona KM?! Vijeće ministara BiH i Zlatko Lagumdžija reagirali su sa zakašnjenjem - tek pred samo zatvaranje tendera, tvrdi opet direktor Regulatorne agencije Jerker Torngren.

Besim Mehmedić, federalni ministar za promet i komunikacije, pak tvrdi da je na vrijeme upozorio Vijeće ministara i da je Božidar Matić propustio priliku da na vrijeme spasi milione maraka. Tender je otvoren 15. juna u Sarajevu i tada se saznalo da je konkuriralo samo pet operatera: Hrvatski telekom, Eronet, Zepterfphon, Rumel telekom i VIP BiH. Regulatorna agencija za komunikacije poziva se na raniju odluku Vijeća ministara BiH u kojoj je precizirano da će Vijeće ministara GSM dozvole operaterima u javno vlasništvo izdati besplatno, kao što je to slučaj sa PTT BiH i Telekomom. I ne osvrće se na činjenicu da BiH tako gubi blizu 48 miliona KM ako se tender ne poništi.

U ovom se času još ne zna kraj priče: Dom naroda Parlamenta Federacije BiH zatražio je smjenu direktora Regulatorne agencije za komunikacije, očekuje se da će i pored Torngrenovog odbijanja tender biti poništen, ali o uzrocima problema malo ko hoće da govori javno. Razlog više za razgovor sa federalnim ministrom prometa i komunikacija.

DANI: Gospodine Mehmediću, direktor Regulatorne agencije za komunikacije nije uvažio zahtjev aktuelne vlasti da se poništi tender ili obustavi postupak izbora trećeg operatera mobilne telefonije u BiH. Tender je otvoren, a cijena koncesije je fiksna i iznosi dva miliona KM. Kakve su posljedice za BiH?

MEHMEDIĆ: Posljedice za Bosnu i Hercegovinu su katastrofalne. Ovdje nije samo problem što mi nećemo dobiti onoliko novca koliko smo očekivali, već i to što u raspisanom tenderu nije ni trebalo ni smjelo da stoji da se prodaje koncesija za fiksnu cijenu. Nadam se da će postojati neka, recimo, diplomatska mogućnost, da se iz ovoga izađe na način da BiH, ipak, ne izgubi ono što sve države dobiju kada raspišu ovakve tendere.

DANI: Zar se ovo nije moglo spriječiti?

MEHMEDIĆ: Regulatorna agencija za telekomunikacije je toliko neovisna da na njen rad i odluke ne može uticati ni Predsjedništvo BiH. I to je dobro za BiH da postoji takva jedna agencija. Međutim, samo objavljivanje tendera u Financial Timesu ima jedan nedostatak, a na koji sam sve ovo vrijeme upozoravao. I što je najvažnije - upozoravao sam na vrijeme. Očekivao sam da će Vijeće ministara BiH nakon objave tendera zatražiti i zvaničnu informaciju od Ministarstva za promet i komunikacije FBiH oko bitnih tehničkih podataka. Međutim, na moje iznenađenje, to se nije desilo. Zbog toga sam otišao do gospodina Matića. Jedna od tema našeg razgovora bila je spomenuti tender, i ja sam gospodinu Matiću rekao kako je učinjen ogroman propust. Sa njim sam razgovarao još četvrtog juna i očekivao sam da će mi on na moje primjedbe odgovoriti pismeno.

DANI: Jeste li dobili odgovor?

MEHMEDIĆ: Nisam. Ja da sam mogao da utičem direktno na Regulatornu agenciju za komunikacije, to bih i učinio. Međutim, u samom tenderu, jedina institucija koja se spominje jeste Vijeće ministara BiH. Ako uzmemo u obzir da je CRA agencija koja je potpuno neovisna i da se na nju ne može uticati, pretpostavljam da su radili po zakonu. Ali je očigledno da agencija nije razmišljala o interesu BiH, u smislu da od te licitacije država nešto dobije.

DANI: Gospodin Torngren, direktor Regulatorne agencije za komunikacije, tvrdi da agencija za ovakvu odluku i tender ima uporište u odluci Vijeća ministara u kojoj se kaže da će GSM dozvole operaterima u javnom vlasništvu biti izdate besplatno.

MEHMEDIĆ: Jeste, ali je gospodin Torngren morao razmišljati o tome da postoje određeni paragrafi po kojima se radi u Evropi i da ih je i on morao primijeniti, jer mi smo dio Evrope. Ako je u 99 posto slučajeva ovakva licenca izdata na način da se koncesija uključi u licitiranje, onda je i to morao da ima na umu. Ali to je njegovo razmišljanje i pravo da postavi tender onako kako ga je postavio.

DANI: Je li ovakva odluka u suprotnosti sa Torngrenovim mandatom, kao mandatom osobe koja predstavlja međunarodnu zajednicu u BiH?

MEHMEDIĆ: U svakom slučaju, ako ovakvo stanje ostane, mi smo izgubili mnogo. Znači da je neko ko je odgovoran, ovdje strašno pogriješio. Vi možete raditi po zakonu a da ne pogriješite, ali, u isto vrijeme, ako niste računali na to da štitite nečije interese i u krajnjem slučaju omogućite nekome da dobije nešto džaba, morate postaviti pitanje koliko se zaista radilo onako kako treba.

DANI: Postoje li relevantne procjene koliko je BiH izgubila novaca zbog ovakvog tendera?

MEHMEDIĆ: Najmanja cijena koja se trebala dobiti za koncesiju je 50 miliona KM.

DANI: Znači li to da smo mi izgubili 48 miliona KM?

MEHMEDIĆ: Ne. Siguran sam da smo izgubili najmanje 50 miliona KM.

DANI: Kako se sada osjećate, s obzirom da ste znali šta se dešava i da se, možda, nešto moglo promijeniti?

"Sa predsjedavajućim Vijeća ministara Božidarom Matićem razgovarao sam još četvrtog juna i očekivao da mi odgovori na moje primjedbe"

MEHMEDIĆ: Strašno mi je krivo što se sve ovako desilo. Najviše zbog toga što sam na ovo upozoravao na vrijeme i što se sve moglo promijeniti u korist BiH. Kada sam upozoravao, nisam mislio na svoj politički rejting, niti sam izigravao nekog strašnog patriotu. Isključivo sam se rukovodio time da je Bosna i Hercegovina u poziciji da izgubi najveće nacionalno blago, a to su telekomunikacije.

DANI: Hoće li neko u ovoj državi odgovarati zbog ovoga?

MEHMEDIĆ: Toliko je novca izgubljeno da, po prirodi stvari, i bez obzira koje su konsekvence u pitanju, neko treba za ovo da odgovara.

DANI: Ko je odgovoran?

MEHMEDIĆ: Ako pogledate šta stoji u tenderu, ako pogledate institucije koje su ga objavile i institucije koje se spominju, onda ćete znati odgovor.

DANI: Zar nam Vi ne možete dati odgovor?

MEHMEDIĆ: Mogu. Ali ne želim da u svemu ovome budem sudija koji prejudicira neko rješenje u smislu odgovornosti. Ali, ako je CRA objavila tender i njime je očigledno oštetila građane BiH, i ako u tom tenderu stoji da je Vijeće ministara jedina institucija koja ima kontakt sa CRA-om, onda se podrazumijeva da su to dvije institucije koje su odgovorne za ovo što se desilo.

DANI: OHR je konstatirao da je ovo posljedica nepostojanja komunikacije između Vijeća ministara BiH i CRA.

MEHMEDIĆ: Očigledno je da nije postojala komunikacija. Da je postojala, prošli bismo bez ovakvih posljedica.

DANI: Može li se, nakon svega, ovaj tender poništiti?

MEHMEDIĆ: Možemo sve promijeniti. Samo je sada u pitanju da li će onaj ko je zapeo pa neće da se pomjeri sa svojih stanovišta, misleći da je jedini u pravu, popustiti. A očigledno je da se pogriješilo. I ne vidim razloga da se zbog tolikih para koje smo izgubili, a koje nisu ni Torngrenove ni Lagumdžijine, a ni moje, već građana BiH, ovaj tender ne poništi. I to je ono najvažnije na šta ja upozoravam. Mora se naći načina da se ovo riješi. Svi smo ovdje postavljeni da odgovorimo zadatku građana, a ne da odgovaramo na to da li je neko zakonski nešto dobro postavio ili da li je neko na vrijeme reagirao. Ja insistiram da se ovdje nađe najbolje moguće rješenje. Ako treba, neka se tender i poništi.

DANI: U krajnjem slučaju, neće biti ni prvi ni posljednji koji će se poništiti.

MEHMEDIĆ: Upravo tako. I nije tender bogom dat. Nađite mi, molim vas, državu u svijetu koja je napravila ovakav tender a u kojoj su njeni građani izgubili najmanje 50 miliona maraka. Može se reći da je sve urađeno po zakonu, ali se mogu i zakoni promijeniti. Jer je očigledno da će zbog toga BiH mnogo izgubiti. Ja na ovo neću staviti tačku.

DANI: Gospodin Torngren kaže da će se "eventualna razlika u novcu nadomjestiti ulaganjem trećeg operatera u komunikacijski sistem BiH".

MEHMEDIĆ: Operator će svakako ulagati, bez obzira dobio dozvolu besplatno ili za nju platio sto miliona maraka. Ali je i to neuporedivo sa sumom koju će on zaraditi za petnaest godina. Ovdje se pojavljuje još nešto neobično, a to je da druga dva operatera sada gube na cijeni. A mi smo tenderom trebali da prodamo biznis, a ne infrastrukturu, kao što je to učinjeno.

DANI: Znači li to da ovaj treći operater može uticati na formiranje cijena mobilne telefonije kod druga dva operatera?

MEHMEDIĆ: Meni je kao građaninu drago da plaćam najjeftiniju GSM mrežu. To je u interesu svih građana BiH. I to je u redu. Ali mi nije u interesu da onaj koji dođe ovdje da radi, za taj posao ne plati ulaznicu. On je mora platiti. I definitivno kažem da sve ovo što se sada može podvesti pod sukob interesa između, primjera radi, Lagumdžije i Torngrena, za mene nije bitno. Za mene je važnije da se građanima BiH vrati ono što su oni očekivali.


Arhiva Dani
211

 


početna
stranica
©Copyright Dani 2002 Sva prava zadržana
Preporučeno Microsoft Internet Explorer, 800*600 ili više, Central European Windows-1250 encoding
Sve primjedbe i prijedloge šaljite na webmaster@bhdani.com


na vrh