Home  Novi broj Arhiva

DANI home page

Opservatorij 177

Peta pobjednica

Jasmina Mahmutovic peta je izabrana Miss Bosne i Hercegovine. Sada je cekaju pripreme za velika takmicenja koja, teorijski, donose slavu. Koliko? Sjeca li se iko imena djevojaka koje su pobijedile u protekle cetiri godine na slicnim izborima u BiH?

Mogu se feministkinje buniti koliko god hoce, govoriti o "prodaji mesa", zloupotrebljavanju, iskoristavanju i ponizavanju. Nista to ne pomaze. Izgleda da je u prirodi neosvijestenih pripadnica "ljepseg" spola, kojih je, priznajmo, mnogo vise, potreba da budu "najljepse". Na opce zadovoljstvo muskaraca, one nastavljaju defilirati po pistama u kupacim kostimima i stiklama, u iscekivanju lente na kojoj pise Miss. I tako vec cetrdeset godina, koliko gospodin Eric Morley sa familijom drzi licencu za izbor Miss World.

Kiki Haakonson iz Svedske sada ima sezdesetak godina i, vjerovatno, unucima jos uvijek prepricava da je upravo ona izabrana kao prva Miss svijeta 1951. Zanimljivo je i to da je prva Miss koja nije bila bijela izabrana tek 1978. Tada je to bilo cudo propraceno velikim rasistickim protestima. Ali to nije i jedini skandal vezan za ovo takmicenje. Organizatori su cesto morali zakljucavati djevojke u sobe sa resetkama na prozorima da ne bi bilo nezeljenih nocnih posjeta, oduziman im je kokain, bilo ih je trudnih, neke su se odricale krune u korist ljubavi (ili novca). Na takmicenju u Indiji bila je pojacana policijska zastita radi prijetnji vjerskih sekti da ce se njihovi pripadnici javno spaliti ispred dvorane u znak protesta.

U dvije posljednje godine za skandal su se pobrinuli organizatori sa exjugoslavenskih prostora. Prvo je slucaj hrvatske missice Lejle Sehovic stigao do Helsinskog komiteta za zastitu ljudskih prava, u njeno ime je govorila Vanessa Redgrave, a bh. stampa je o njoj pisala mnogo vise nego o Samri Tojagi, Mostarki koja je te godine predstavljala suverenu. Sljedece godine je Alisa Sisic nekoliko dana nakon izbora osvanula u Dnevnom avazu sa zvjezdicama koje su pokrivale sve ono sto se nije trebalo vidjeti, i ostala bez krune (i Skode Felicije). Danas je Lejla u Zagrebu, u funkciji neregistrirane snahe hrvatske teniserke Ive Majoli, a Alisa se tuzi sa Avazom zbog pretrpljene dusevne boli i materijalnog gubitka. Uopce nije iskljuceno da ce i ove godine skandal majstor doci iz BiH. Naime, direkcija koja ima i licencu za izbor Mistera BiH vec je prozivana da nije ispunila svoje obaveze. Dejan Trbojevic, Mister BiH, nije vidio ni jednu od nagrada koje je trebao dobiti, niti je otputovao u inostranstvo. Razloge ce direkcija objasniti na pres-konferenciji. Da li ce na istoj objasniti i zasto je Fiat Brava, koji bi nakon godinu dana trebao pripasti ovogodisnjoj missici ako bude dobra (znaci, ako se ne pronadju kompromitirajuce fotografije i ako ne bude skandala), udaren sprijeda i vec presao 10.000 km, i ko vozi vec pomenutu Feliciju?

Ako je suditi po dosadasnjim takmicenjima, najljepse zene dolaze iz Venecuele: s obzirom da su vec pet puta ponijele krunu. U posljednjih deset godina ozbiljno im se primice i Indija, odakle je i aktuelna Miss svijeta 1999. Dakle, na cijeni je egzotika. Zene exjugoslavenskih prostora, pak, posjedovale su drugu vrstu egzoticnosti, koja nikada nije naisla na opce odusevljenje zirija. Jedno od nasih najmilijih objasnjenja za sve neuspjehe na evropskim i svjetskim takmicenjima lakih nota ili lijepih djevojaka i muskaraca bilo je da truli kapitalisticki Zapad nikada nece izabrati pobjednika iz postene komunisticke zemlje. Ali smo uvijek bili izuzetno uporni u slanju svojih predstavnika/ca.

BiH se do sada takmicila cetiri puta. Devetnaestogodisnja studentica biotehnike Jasmina Mahmutovic iz Bihaca, peta je djevojka od koje se ocekuje visok plasman, i da, kako je rekao Robert Jovanovic iz Direkcije za izbor Miss BiH za Miss World, "predstavi BiH i van njenih granica". Unutar granica BiH predstavila se 15. oktobra, kada je u dvorani, za tu priliku preuredjenog, BKC-a u Sarajevu izabrana Miss BiH sa pratiljama: druga pratilja Bojana Zuza, prva pratilja Sanja Plese, Miss sarma Maja Muharemagic (koja je ujedno i najtalentovanija djevojka izbora za Miss 2000), Miss fotogenicnosti Aldina Delic i Miss medija Sanja Berberovic.

Ali, trebalo je, prije nego su one nagradjene, prvo izdrzati sav "glamurozni spektakl", kako je izbor nazvao jedan od clanova zirija i gost direktnog prenosa TV BiH, direktor Turisticke zajednice opcine Ilidza Amir Hadzic. A u spektaklu: red muzike, red govora, red reklama, red sponzora i pokrovitelja, pa opleti.

Kulminacija glamura nastupila je kada je predstavljen ziri: Luka Bonadeo, direktor modne kuce Gas iz Italije, Dusan Rakic, direktor p.p. "Orah" iz Ljubuskog, Edina Meric, direktorica marketinga TV BiH, Marijan Vodapivec iz modne kuce Beti koja je donirala kupace kostime, Halil Bajramovic, Ferid Jasarevic, Jasin Ravazde - zvanicno predstavljen kao doajen za medije, pomenuti Amir Hadzic te Stela Zubak-Jovanovic, direktorica Direkcije za izbor Miss BiH. Niko od ovih ljudi, naravno, nije modni kreator, stilista ili fotograf, niti na bilo koji nacin kompetentan da bi bio clan zirija jednog izbora za Miss. Sva njihova kompetentnost je samo u tome sto su oni sponzori izbora. Poredjenja radi, bilo bi jednako da o najboljem filmu u Cannesu odlucuje udruzenje hotelijera ili proizvodjaca autodijelova.

Kako bilo, ziri je donio odluku najprije o prvih dvanaest, taman kada smo pored slike dobili i ton. Missice su nas informisale o tome sta je za njih smisao zivota. Ako je suditi po njima, bh. djevojke u dobi od 16. do 21. smisao svog postojanja vide u slavi i novcu. "Da budem uspjesna i poznata", najcesca je zelja finalistica. Jedina utjeha je da ove godine nisu recitovale ili u kupacim kostimima citirale dijelove iz Kur'ana.

Do konacnog proglasenja pobjednice ostalo je jos da vidimo kreacije dramaticnih naziva i upoznamo Zeljku Rakovic, predstavnicu BiH na takmicenju za Miss Evrope, koja se zahvalila direkciji sto je "sazrila, mozda i prije vremena", a onda predala lentu uzbudjenoj Biscanki koja je "cijeli dan osjecala da ce ponijeti krunu".

Treba biti posten i Direkciji izbora Miss BiH priznati da se potrudila da u okvirima svojih mogucnosti organizuje izbor po ugledu na one koje nam prenosi HRT. Medjutim, slike iz hotela "Zenit" u Neumu (missice se loptaju, plivaju, skacu na glavu, plesu i stoje snimljene iz zablje perspektive, a sve uz pratnju dramaticne muzike), cipele koje, mada napravljene za tu priliku, izgledaju kao stihijski izbor svake od djevojaka, sminka i styling potpuno neprimjeren godinama i prilici, ozbiljno kvare zeljenu sliku.

Jasminu Mahmutovic sada cekaju pripreme, shoppinzi, styling i takmicenje. Da li je ceka i zeljena slava, pitanje je na koje treba odgovoriti pitanjem: sjeca li se iko imena djevojaka koje su pobijedile u protekle cetiri godine? (V. Seksan)

Objavljeno u broju 177 DANA, 20. oktobar / listopad 2000.

  Copyright Nezavisni magazin DANI, 2000.