Home · Novi broj · Arhiva

DANI home page

 Arhiva DANI 166

200.000 MARAKA ZA BH BANKU!

Kada bi postojao komitet za dodjelu Nobelove ili kakve slicne nagrade zvucnog imena za sistemsku pljacku, pobjednik bi bio iz Bosne i Hercegovine. Ali kolektivni. Okitio bi se tim Stranke demokratske akcije savrseno uigran da svaku sumu novca pokrije papirima, a da pare ostanu u halki koja i dalje savrseno funkcionira, sa puno mini timova: od obitelji (Izetbegovic), preko brace (Delimustafic) do istaknutih i zasluznih pojedinaca (Sahinpasic i Numic) kojim koordinira federalni premijer (Bicakcic). Celicka firma Fruteks imala je tu nesrecu da dodje u okruzenje majstora pljacke. A njima se jos niko nije izvukao

 

 Pise: Vildana Selimbegovic 

Sta ceka Mustafa Bisic?


Sa kojim stepenom bahatosti i osionosti kadrovici Stranke demokratske akcije kradu  Bosnu i Hercegovinu i novac namijenjen za njenu obnovu i izgradnju vjerovatno nece do kraja ustanoviti niti jedan antikorupcioni tim i niti jedna policija ili tuzilastvo sa ovih prostora. Naprosto zato sto je korupcija jedini sistem koji temeljito vlada u porodicnom klanu sto sebi prisvaja zastupnistvo nad Bosnjacima ali i zato sto su svojim korumpiranim kadrovima pokrili gotovo sve institucije. Nakon proslog broja Dana i naseg razotrkivanja drske pljacke novca koji se redovito izdvaja iz svih zarada a namijenjen je zaposljavanju Dani otkrivaju novu epizodu sapunske opere Opljackaj sve.

Dakle, Zavod za zaposljavanje BiH i njegov direktor Mesud Sabitovic (protiv kojeg je podnesena i krivicna prijava zbog nesavjesnog poslovanja i svjesnog krsenja zakona) su umjesto da finansiraju otvaranje novih radnih mjesta pomagali Delimustaficeve banke i Sajine poslove. Ukupna suma kojom je Sabitovic nesavjesno poslovao prelazi 10 miliona maraka, a valjda zato sto se upeo da kompenzira klanovske transakcije Sabitovic je tuzen i zbog osnovane sumnje da je obezbijedio i sebe i svoju porodicu – sestri kupio stan, od kcerke kupio auto staro osam godina za 25.000 maraka a svojoj agenciji prebacio 200.000 maraka?! No, glavnina novca je rasporedjena u poslove tri banke – BH banke, Hipotekarne i ABS. Tako je po nalogu Sabitovica i Zavoda za zaposljavanje novac preusmjeren u BH banku (radi se o 1.424.000 maraka) zavrsio kao kratkorocne pozajmice i krediti za firme koje to nisu ni trazile.

Pozajmica koja nije trazena
Jedna od njih je celicka fabrika Fruteks o cijoj su pljacki i problemima Dani takodjer opsirno informirali. Sada donosimo urnek vec prepoznatljivog dilanja novcem u halki Timur Numic – Senad Sahinpasic – Delimustafici. Naime, Dani posjeduju dokumentaciju i kompletnu prepisku izmedju zainteresiranih strana. Vazno je reci da je firma Frigos DOO Celic od Zavoda za zaposljavanje BiH dobila urednu posudbu sa svrhom “uslovi za novo zaposljavanje” u iznosu od 200.000 maraka. Mozda bi to zaista bilo uredno da je Frigos ta sredstva trazio!

No, za tu je posudbu, njeno odobrenje i cak cinjenicu da je Zavod, odnosno Sabitovic, dao nalog BH banki da se novac prebaci na racun Frigosa, inzinjer Sulejman Sadic, direktor koji pokusava da dokaze besprizornu otimacinu Fruteksa upravo od strane Numica, Saje i Delimustafica, saznao tek kada ga je o tome obavijestila privremena uprava BH banke. U tom su casu sredstva vec bila pod rezimom moratorija, dakle blokirana za isplatu. No, inzinjer Sadic je Obavjestenjem prinudne uprave BH banke bio zapravo dvostruko iznenadjen: em je Frigosu Zavod dao pozajmicu koju nisu ni trazili, em se pare nalaze na racunu na kome naprosto nisu bile prikazane (a po dokumentaciji morale su biti) od strane BH banke kada je Fruteks usaglasavao svoje stanje sa ovom kucom radi izmirenja obaveza.

Zavod je, po prilozenoj dokumentaciji, Frigosu odobrio trazenu pozajmicu drugog aprila 1999. godine i to sa obrazlozenjem da je 200.000 maraka namijenjeno “stvaranju uslova za zaposljavanje 200 radnika i njihovu strucnu obuku za proizvodnju, preradu i konzerviranje voca i povrca, a u okviru ostvarivanja aktivne politike zaposljavanja”. Ugovor je, opet po dokumentaciji Zavoda, potpisan 21. aprila 1999.  a vec sljedeceg dana upucen nalog u BH banku da se sredstva dostave Frigosu na njihov racun. Na osnovu Ugovora i Odluke pomocnik direktora Zavoda za zaposljavanje BiH, prof. Petar Jovic i ekonomista Indira Causevic, rukovodilac finansijskog sektora, su od direktora Sadica trazili Izvjestaj o koristenju sredstava date pozajmice svojim dopisom od 14. decembra 1999?!

Ne dirajte Saju
Sta je mogao uraditi inzinjer Sadic? U svome odgovoru izvijestiti Zavod o cinjenicama i uputiti na pravu adresu: BH banku, ogradjujuci se pri tome od mogucnosti da su pecati Frigosa zloupotrebljeni naprosto zato sto su se u dato vrijeme nalazili u BH banci! Ovo je dakle tek jedan drastican primjer pljacke sprovedene kroz uredne papire na visim instancama, odnosno realizacija dogovora unutar i izmedju porodicnih klanova SDA vrhuske. Da su toga svjesne i organizacije Stranke na terenu ali i sami vrh – dakle Alija Izetbegovic i njegov zeljeni nasljednik Edhem Bicakcic zorno svjedoci dopis koji im je uputio inzinjer Mujo Basic, predsjednik OO SDA Celic 12. jula ove godine.

Uz napomenu da je u pitanju Posljednji put! Opcinski odbor SDA Celic zajedno sa Klubom vijecnika obraca se upravo Izetbegovicu, Bicakcicu i Predsjednistvu SDA BiH trazeci od njih da se suprotstave organiziranom kriminalu i korpupciji u napacenoj i opustosenoj zemlji “bez obzira koji to kriminalci bili jer su kriminalci samo kriminalci”. Takodjer, zahtijevaju od “predsjednika SDA Alije Izetbegovica da upotrijebi svoj autoritet i odmah sprijeci dalju pljacku u Fabrici za preradu voca i povrca Frigos Celic” te da “smijeni direktora Centrale SDA Timura Numica jer svojim radom stetno djeluje po ugled Stranke”. Od Edhema Bicakcica zahtijevaju da “odmah upotrijebi raspolozive zakonske mehanizme u zastiti drzavne imovine u Fabrici za preradu voca i povrca u Celicu, te da zaustavi kriminalne radnje” i takodjer da “smijeni Timura Numica sa mjesta predsjednika Upravnog odbora Fabrike duhana Sarajevo jer pomaze kriminalne radnje i sprovodi sumnjivu privatizaciju”. 

Da li su u medjuvremenu i celicki SDA kadrovi shvatili da je od ugleda Stranke i ishoda buducih izbora, rukovodstvu u Sarajevu daleko bitniji porodicni profit, ne zna se, no izvori Dana kazu da Senada Sahinpasica Saje u dopisu nema jer su cestiti kadrovici zakljucili da je suvise blizak Izetbegovicima (zar to nije rekao sam Bakir I. sirokom TV auditorijumu) da nisu htjeli sekirati svog Predsjednika  a i nadali su se da ce lakse prelomiti ako Saju zaobidju. Odgovor iz Sarajeva jos cekaju.

 

Sta ceka Mustafa Bisic?

Kantonalni tuzilac Mustafa Bisic, sudeci po najnovijem materijalu kojim raspolazu predstavnci medjunarodne zajednice u BiH, jos nije spreman da se umijesa u svoj posao. Prijave koje dodju do njega a ticu se korupcije, kradje i organiziranog kriminala naprosto nisu dovoljan razlog da se njima pozabavi. I tako u gotovo 80 posto slucajeva!

Toliko, naime, u ladicama Tuzilastva lezi predmeta iz ove oblasti koje cekaju neka bolja vremena – promjenu vlasti ili pak Bisicevu smjenu. Antikoupcioni timovi pred ovom su zagonetkom, kazu izvori Dana, samo trenutno zastali. I spremaju se da je rijese. U onih 20 posto prijava koje su u procesu obrade jeste i slucaj Zavoda za zaposljavanje BiH na kojem se Bisic sa timom angazirao neposredno nakon izlaska proslog broja naseg magazina. 

 

Objavljeno u broju 166 DANA, 4. avgust / kolovoz 2000.

 

HomeNovi brojArhivaUz ovaj brojIntervju DANA – Bosanski barometar

Povratak na vrh strane
  Na vrh

© Copyright Nezavisni magazin DANI, 2000.